2015. október 29., csütörtök

Z. Tábori Piroska: A varázsgyűrű



Élt egy faluban egy nagyon szegény ember. Olyan szegény volt, hogy a falu szemétdombjára járt ennivalóért és örült ha valami kis kenyérhéjat lelt.

Egyszer, amint ott kaparászott a szemétdombon, pirosköves gyűrűt talált. Szépen megtisztogatta és nagyot sóhajtott: - Bárcsak ez a gyűrű egy kis pénzhez segítene! – Hát abban a percben tele lett a zsebe ezüsttel, arannyal.

Most látta a szegény ember, hogy milyen kincset talált! Örömében elmesélte a két szomszédjának és mindjárt meg is mutatta nékik, hogy mit tud a gyűrű, olyan pompás lakomát varázsolt az asztalra, hogy a felét sem tudták megenni.

A két szomszéd nagyon megirigyelte a szegény ember szerencséjét, addig suttogtak, tanakodtak, míg hajnalban, mikor a szegény ember aludt, lehúzták az ujjáról a gyűrűt. De ezzel nem elégedett meg a két gonosz, hanem a varázsgyűrűvel tarka macskává is varázsolták a szegény embert. – Fogj magadnak egeret, ha megéhezel, - kiáltották csúfolódva és a gyűrűvel odébbálltak.

A szegény tarka macska meg mit tehetett egyebet, mikor megéhezett, egeret keresett magának. Fogott is hamarosan kettőt, de milyen nagyot nézett, mikor az egyik megszólalt: - Ne bánts minket, szegény ember. Tudjuk ám, mi történt veled! Ha nem bántasz, visszaszerezzük neked a varázsgyűrűdet. – Azt mondja a macska: - Bizony, ha visszaszerzitek, holtig édes tejföllel tartalak benneteket.

A két kisegér meg átsurrant a gonosz szomszédok házába. Azok éppen azon veszekedtek, hogy melyik húzza ujjára a gyűrűt. Mindenik magának akarta. Ahogy veszekedtek, egyik egérke belebújt az egyik gonosz kabátjába és jót csípett rajta. No, el is engedte a gyűrűt! A másik odébb akart ugrani vele, neki meg a lábába harapott a másik egér. El is ejtette a gyűrűt. A kisegerek felkapták, bebújtak vele az egérlyukba és este, mikor senki sem látta, visszavitték a gazdájának. Ahogy megérintette, megint ember lett belőle, a két gonosz szomszédot szamárrá változtatta, a kis egereknek annyi tejfelt, sajtot adott, hogy holtig élhettek belőle, egész családjukkal együtt. A gyűrű aztán őt is gazdagsághoz, boldogsághoz segítette.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5