2015. május 29., péntek

Angolai népmese: A nyúl és a majom


Egyszer a nyúl és a majom nagy vitába keveredett. Sehogy sem tudtak megegyezni, melyikük az állhatatosabb. Elhatározták hát, hogy próbát tesznek.

- Ha kibírod, hogy egy napig nem vakarózol - ajánlotta a ravasz nyúl, mert biztos volt benne, hogy a majom bizony nem állja meg vakarózás nélkül -, akkor elismerem, hogy te vagy az állhatatosabb.

- Semmiség - legyintett fölényeskedve a majom. - Te meg állandóan körbepislogsz. Hadd látom, kibírod-e, hogy reggeltől estig csak a földet nézed!

Na, ebben meg is egyeztek. Másnap aztán letelepedett egymás mellé a két szájhős, hogy összemérje tudását. Igen biztosak voltak a dolgukban, az első órácska el is telt hamar. A majom megállta vakarózás nélkül, a nyúl pedig kitartóan leste a földet, meg sem moccantak.

De aztán úgy déltájban a majom már igencsak hemzsegett, viszketett a bundája.

- Képzeld, komám - sandított nagy ravaszdin a kuporgó nyúlra -, a múltkorjában üldözőbe vett a vadász. Csak úgy záporozott utánam a sok golyó! Az egyik itt súrolta a bundámat - bökött az oldalára. - A másik meg emitt...aztán itt...meg itt...- és fürgén szép sorjában megvakarta a sosem volt golyók helyét.

Csakhogy a nyúl is kétszer állt sorba, amikor a ravaszságot osztogatták, átlátott rögtön a szitán. Nagy sunyin megszólalt:

- Nahát, ki hitte volna, hogy egy szőrszálad se görbül! Engem is puskavégre akart kapni a galád vadász - tette hozzá nagy ártatlanul. - De jól kitoltam vele, mert ha jobbra lőtt, én balra ugrottam, ha meg balra lőtt, jobbra ugrottam. Ugráltam ide-oda, ide-oda...- és közben a nyúl koma nem győzte forgatni a szemét, csak úgy cikázott a tekintete, ahogy elképzelte, milyen sebesen ugrik el a golyók elől.

Lapított a majom, nem mert rápirítani a nyúlra. Állhatatosságban bizony nem állták ki a próbát. De vajon ravaszságban melyikük győzött?

/Ford.: Dornbach Mária/
/Forrás: A titokmondó fa/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5