2015. május 26., kedd

Z. Tábori Piroska: Békakirálylány



Három fia volt egy királynak, három szép, deli vitéz. Mikor embersorba cseperedtek, feleséget kellett választani nekik.

A király megkérdezte a jósokat, hogyan válasszon feleséget a fiainak, hogy boldogok legyenek. A főjós azt mondta, mindenik királyfi lője ki a nyílvesszőjét, ahová a vessző repül, onnét hozzon feleséget magának

A királyfiak úgy is tettek. A két nagyobbik a nyílvessző nyomán két szép királylányt hozott haza, de a harmadik királyfi ugyan megjárta. Nyílvesszője a tó közepére repült, parányi szigetre, ott is egy nagy pocsolyába. Abban a pocsolyában pedig csak egy csúf kis béka üldögélt.

No, búsult a királyfi, hogy hogyan vegye feleségül azt a csúf békát, de a béka igen szépen kérte, hogy csak vigye haza. Felvette hát a királyfi a lovára, de amint mennek hazafelé, egyszercsak leszáll egy gólya, bekapja a békát, elrepül vele. A királyfi nem volt rest, lelőtte a gólyát, begyét fölvágta, a békát meg ujra a lovára ültette.

Alig mentek egy mérföldet, előbúvik a bokorból egy nagy kígyó, felágaskodik, bekapja a békát. A királyfi utána, megölte a kígyót is, a békát megintcsak kiszabaditotta a lovára ültette. Hálálkodik a kis béka, hogy így megszabaditotta a királyfi, mennek tovább, egyszercsak megbotlik a királyfi lova, leesik a béka, a ló meg rátaposott. Bizony csak megölte.

Most búsult csak a királyfi, hogy talált is feleséget meg nem is, felvette az összetaposott kis békát, siratta, simogatta, de még meg is csókolta, nem is egyszer. Hát uramfia, egyszercsak kiugrik a kezéből a béka, hármat perdül maga körül, leveti a békagunyát, de olyan szép királylány lett belőle, hogy minden más elbújhatott mellette.

Elmondta a királyfinak, hogy egy gonosz boszorkány elvarázsolta, hogy csak akkor szabaduljon meg, ha valaki béka képében is megszereti, megcsókolja.


Örült a királyfi, hazavitte szép menyasszonyát, mindjárt lakodalmat csaptak. Az öreg király várat épittetett nékik is és boldogan éltek halálig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5