2013. november 27., szerda

Nádor Zóra: Az árvácska



Valamikor réges-régen az árvácska nem virág volt, hanem vidáman csapongó, kicsi lepke. Elkószált, elkalandozott hegyen-völgyön tul, és bizony nagyon sokszor csak ugy tudott haza találni, ha a nagyobb lepkék, akik már minden vidéket jól ismertek, megmutatták neki az utat.

Semmivel sem volt jobb tehát a kis árvácska, mint a haszontalan naphosszat csavargó gyerekek, és hiába intették és figyelmeztették az öreg, tapasztalt, nagy lepkék, ő csak repült kora reggeltől késő estig, bele a végtelenségbe, mámorosan a repülés boldogságától, abban bizva, hogy ha el is téved, mindig csak akad valaki, aki majd hazasegiti.

Egyszer olyan tájra vetődött el, ahol még soha sem volt azelőtt s mivel a sok röpüléstől már nagyon elfáradt, letelepedett egy virágra, hogy kissé megpihenjen. Ámde hirtelen beesteledett, és a kis árvácska kénytelen volt azon a virágon meghuzódni a sötétség veszedelmei elől, s első alkalommal távol az otthonától, idegenben tölteni az éjszakát.

Amint a nap felvirradt, serényen nekilátott, hogy megkeresse a haza vezető utat, de sehogyse volt képes eltalálni a helyes irányt és minden próbálkozása hiábavalónak bizonyult, mert mindig csak ismeretlenebb vidékre sodorta balszerencséje.

Fáradhatatlanul szállt ide-oda egész nap, miközben az ijedtség és a bánat egyre jobban kezdte kis szivét mardosni: végül, amikor ujra közeledett az este, reményvesztetten és a kimerültségtől szinte már csak vergődve, egy ismeretlen, nagy lepkével találkozott. Sírva és zokogva panaszolta el neki nagy bánatát. A jószivü öreg, nagy lepke megsajnálta a kis hontalant és igy vigasztalta meg:

-          Ne busulj, te kis hazátlan árva, ne keseregj, te szegény kis árvácska, maradj itt, pihenj le, én megkeresem a hazádat s ha megtaláltam, akkor majd eljövök érted.

A kis lepke szótfogadott, leszállt a puha pázsitra és várt, várt egy helyben, el nem mozdulva, egy teljes napon keresztül, de a nagy lepke csak nem mutatkozott többé. Most már nagyon megszeppent a kis árvácska és fel akart röpülni, hogy körültekintsen, nem látja-e valamerről visszatérni a segitőjét, de egy tapodtat sem tudott elmozdulni a puha pázsitról, odanőtt a földhöz.

A jó Isten virággá változtatta át a kis lepkét, hogy többé ne vesszen el, s virág is marad mindaddig, amíg a nagy lepke vissza nem tér azzal a hirrel, hogy megtalálta a kis árvácska hazáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5