2015. április 9., csütörtök

Z. Tábori Piroska: A csodálatos kagyló



Volt egyszer egy szép kis királyleány. Szép is volt, jó is volt, csak az volt a baja, mindég unatkozott. Akármilyen játékot hoztak néki, harmadnapra megunta. Semminek sem tudott egy hétnél tovább örülni. Az édesapja száz ügyes mesterembert tartott a palotában, akik egyre ujabb játékokat faragtak a királylánynak. Ami ezermester, bohóc, komédiás az országot járta, mind elhozatta a királyi palotába, hogy mulatassák a királylányt. Egy darabig örült is nekik, aztán csak megunta őket. Már mindenki kifogyott a tervekből, hogy mivel mulatassák az unatkozó királylányt.

Kihirdette a király az országban, hogy a fele királyságát annak adja, aki úgy tudja mulattatni a királyleányt, hogy többé ne unatkozzék. Jöttek is mindenféle emberek, hozták a sok fura holmit, beszélő bábukat, magától járó kocsit, soha nem hervadó virágot, de a királylány mindennek csak egy napig örült.

Megharagudott a király a lányára, aki annyi bajt csinált neki, egy szép reggel kikergette a palotából a sok léhűtőt, de elkergette az egyetlen lányát is. Menjen és keressen magának mulatságot, ne unatkozzék itthon többet.

Ment, ment a királylány, addig ment, míg a tenger partjára nem ért. Ott leült nagy sóhajtozva. Most is unatkozott szegény. Egyszer csak kibukkan a vizből egy ősz öreg ember. Fényes kagyló volt a kezében, azt odatette a királylány ölébe és azt mondta: - Itt van ez a kagyló, fényes gyöngyszem van benne. A gyöngyszemben színes mese. Hallgasd meg a mesét, aztán dobd vissza a gyöngyöt a tengerbe. A kagylóban mindennap uj gyöngyöt és uj mesét találsz. – Azzal eltünt ujra a vizben.

Megörült a királylány az ajándéknak, végighallgatta a gyöngy meséjét, azután visszadobta a tengerbe. Másnap uj mesét talált az uj gyöngyszemben. Azt is meghallgatta, a tengerbe dobta. Így ment sok, sok napig, a királylány nem unatkozott soha többet, a gyöngyszemeket pedig elvitte a tenger szerte a világba, unatkozó gyermekek mulattatására.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5