2015. április 8., szerda

Z. Tábori Piroska: A varázshegedű


Volt egyszer egy gyáva király. Olyan gyáva volt, hogy inkább odaigérte a lányát a szomszéd ország csúf, öreg királyának, csakhogy ne kelljen háborut kezdeni ellene. Sirt a szegény királyleány, de hiába. Már a lakodalom napja is ki volt tűzve, ki is hirdették országszerte, hogy aki legszebben hegedül a királylány lakodalmán, annak adja a király legszebbik gyémántját.

Mindenki előre örült a mulatságnak, csak a királylány ült a kis kertjében szomoruan. Amint üldögél, arra megy egy szegény legény, hóna alatt a hegedűje. Megáll a kerités mellett és csak néz befelé. Kérdi a királylány: - Mit nézel, te legény? Tán a rózsafám tetszik neked? Adok egy rózsát! – Megköszönte a legény a rózsát, azt mondta, meg is hálálja a királylány jóságát, csak arra kéri, szerezzen néki egyetlen hajszálat az öreg király hajából. – Minek az neked? – csodálkozott a királylány. – Sohse kérdezd, csak szerezd meg, ha azt akarod, hogy holnapután is te szedhesd a rózsafád virágát. – A királylány nem értette a dolgot, de tetszett neki a legény, hát teljesitette a kérését. Másnap, a lakodalom napján, leszökött a kis kertjébe, a legény már a keritésnél várta, odaadta néki édesapja hajszálát, az meg hegedűje nyakára tekerte, aztán vígan odébb állott.

A királylány busan nézett utána. Bizony szivesebben elment volna az egyszerü legénnyel világgá, minthogy a csúf, vén király felesége legyen.

Megkezdődött a lakodalom, egymás után jöttek a hegedüsök, utoljára maradt a vándorlegény. Hát amint megszólalt a hegedűje, a király felugrott, táncolnia kellett, akár akarta, akár nem. Táncolt, táncolt, a legény meg csak húzta. Könyörgött a király, hogy hagyja abba, de addig nem hagyta abba, míg neki nem igérte a királylányt feleségül. Akkor elhallgatott a hegedű, a királyt meg három szolga vitte az ágyba. A királylány boldog volt, feleségül ment a legényhez és együtt szedegették a rózsát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5