2014. március 11., kedd

Móricz Zsigmond: Egyszer jóllakni


1.

A nagy magyar Alföld tenger volt a Jura korszakban. De ma, az Éhség korszakában is olyan, mint a tenger.

Végtelen sík föld, körös-körül az ég alatt. Semmi domb, semmi emelkedés, oly lapos, mint a tenger színe volna, ha képes lenne a tenger arra, hogy így megdermedjen. A búzavetés oly egyenletes rajta, mintha vonalzóval húzták volna meg az Isten mérnökei, hogy meddig szabad nőni egy-egy fiatal búzaszárnak, hogy egy se bontsa meg a tükörsima lapot.

Az ég úgy borul rá, mint egy üvegbura, amelyre játékos angyalok felhőket és csodálatos kék és fehér színeket vetítenek.

Úgy látszik, hogy a gróf majorja éppen a világ közepén van, mert ha innen körülnéz az ember, körös-körül látja az ég karimáját és háromszázhatvanöt fok alatt az eget, bármerre is fordul.

A fiatal gróf is azt hiszi, hogy a világegyetem közepén van ő maga is, mert amerre megy arabs paripáján, a munkások mindenütt úgy köszöntik, mintha egy fiatal isten menne el közöttük.

Most egy háromszáz holdas répatáblához ér. Cukorrépa, akkora sík darab, hogy beleszédül, aki soká nézi. Cukorrépa terem rajta, és a kis palánták úgy állnak, mint kényes iskolás leánykák, kiket a tornatanárnő állított szabályos rendbe, akármerre néz az ember, mindenütt nyílegyenes vonalakat adnak.

A gróf a lóról messze lát, mert még fa sincs az egész tájon, s a nyereg úgy tűnik fel, mintha óriási magasban volna a parányi növényvilág felett. A gróf körülnéz, és keresi azt a munkacsoportot, amelyet tegnap is meglátogatott, meg tegnapelőtt is, mindennap ezen a héten, s ma péntek dél van.

A munkások úgy vannak beosztva, hogy mindegyik csoportban hetven ember van. Hetven férfi kapával felfegyverkezve, s ezek meggörbedve hajolnak a cukorrépapalánták fölé, és gondosan kapálják a gazt, és kis, felfordított, tölcsér alakú dombocskát raknak a répaültetvény minden szála körül.

Végre felismeri, melyik az a csoport, amelyiket keresi, és odalovagol az úton. Mire odaér, éppen tizenkét óra.

A munkások a munkavezető intésére felegyenesednek, és abbahagyják a kapálást. Ebédidő, kiállanak a sorból, és elmennek a tábla szélére, ahol az asszonyok és a gyerekek már várják őket az ebéddel.

Az ételt fazekakban hozzák a faluból, de valamennyien pontosan megérkeznek, mire a harang megszólal a távoli tornyokban.

A fiatal gróf leszáll a lóról, és odadobja a kantárt egy suhancnak, aki előugrik, s ő maga a munkavezetőhöz megy, és azt kérdi:

- Mikorra lesztek már készen ezzel a semmiséggel?

A gróf harmincéves kemény sportfiú, a munkavezető hatvanöt éves, komor öreg. A gróf derült és könnyed, az öreg meggörbült nyakú és mogorva. Mély alázattal felel:

- Méltóságos gróf úr, ne tessék haragudni, de nagyon kemény a rög, régen nem volt eső, lassan haladunk, mert csak a fű nő. Bizony szombat estére csak akkor tudnánk elkészülni, ha egész éjjel kapálnánk.

A grófnak ez mindegy. Ő csak ezért kérdezte, hogy mikorra lesznek készen, hogy igazolja, mit keres idekinn a pusztán. Bólint, és azt mondja:

- Hát kapáljatok egész éjjel.

A munkavezető megvakarja a fejét, és azt feleli:

- Már, méltóságos gróf úr, semmi napszámmal nem lehetne rávenni az embereket.

A gróf nevet, körülnéz, és meglátja, amiért jött, egy karcsú, magas, csinos fiatalasszonyt, aki éppen odaadja az urának az ételes fazekat.

2.

Az asszony is odanézett a fiatal grófra, kicsit elpirult, és kicsit kacéran megbillent, s aztán úgy tett, mintha nem is látná a grófot. Az urához fordul, aki már letelepedett a földre, és azt mondja:

- Egyél.

- Mit hoztál? - kérdi az ember.

- Mit hoztam volna? Amit tegnap, egy kis levest.

Az ember jól tudja, hogy nincs odahaza a háznál semmi. A kis kamra üres. Mogorván fogja a fazekat, és térde közé veszi. Kiemeli a zsinegből készített ételhordó-hálócskából, s leemeli a fazék tetejét. Belenéz.

Csakugyan nincs benne semmi más, csak barna lé. A tetején egy kis megfagyott zsír úszkál, s ahogy belemeríti a kanalat, a hideg zsír rátapad a pléhkanálra.

Nem szól semmit, mert nem tud mit mondani. Nehéz éhség van most a falvakban. A tél igen szigorú volt. Nem volt semmi, mert tavaly a szárazság miatt rossz volt a termés, télire nem tudtak semmit gyűjteni, s tele vannak adóssággal. Most, hogy megindult a munka, a napszám nagyon alacsony, egy pengő naponta. Távoli boldogabb országok munkásai meg sem értenék, hogy lehet abból megélni. Ők azonban még adósságot is fizetnek belőle, s úgy koplalnak, mint az éhes kutya. Nem szidhatja össze az asszonyt, hogy mért nem hoz többet és jobbat, mert az asszony erénye éppen, ha ő nem panaszkodik...A búza ára nagyon lent van, s az uradalmak sem tudnak fizetni.

Sóhajt hát egyet, s bekanalaz egy kis levest. Még annak is örül, hogy vagy két gombócot lel a lében, amit lisztből csinált az asszony, s úgy úszik a sötétbarna löttyben, mint valami ősvilági puhatestű állat.

Az ember úgy hívják, hogy Kis. Kis János. Neki van a legrövidebb neve és a leghosszabb szegénysége. Úgy úszik utána a szegénység, mint alkonyatkor az árnyék, ami belevész a keleti tájba. Összecsikorgatja a fogát, s hozzáfog elszántan enni.

Mindig csak ez a lé. Reggel leves, este, ha hazamegy, újra leves.

- Ha meggondolom, hogy mennyi levest ettem meg életemben - mondja -, ha azt mind egy dézsába öntenék, ajhaj, olyan nagy hordó nincs még az egri érsek pincéjében sem!

Az asszony nem felel. Szórakozottan, mintha csak véletlenül volna, arrafelé néz, ahol a fiatal gróf áll, és beszélget az emberekkel.

A munkások azonban szétszóródva ülnek le. Ki itt, ki ott. Mindenki takarja a fazekat, amit hoztak neki. Mindenkinek szegény étel jut, amivel nem érdemes dicsekedni. Belehajolnak a cserépfazekakba, és egyformán kanalaznak.

- Hoztál vizet? - kérdi Kis János.

- Nem.

Mér nem?

- Hát iszen hozott kend reggel.

- Egy litert. Egy litert hoztam, de már elfogyott.

- Mér itta meg mindet?

- Mér ittam meg? Hát még a vízzel is spóroljak?

Az asszony kicsit gondolkodott.

- Hát akkor megyek, osztán hozok.

- De szaporán.

Az asszony kiveszi a tarisznyából a literes üveget. Nincs a tarisznyában egyéb, csak egy kis kenyér. Azt is kiveszi, és odaadja az urának.

- Egye meg.

- Megegyem...Ha megeszem, nem lesz.

- Azért nem halhat éhen.

- Nem halhatok éhen?...Könnyű azt egy asszonynak mondani...Látszik, hogy nem voltál katona...Mert mikor katona vótam, aki az utolsó konzervet megette, azt kikötötték. Meg ha csata vót, még főbe is lőtték...Azért nem eszem én meg az utolsó falat kenyeret, hogy hátha még nagyobb éhség is lesz ezen a grófi földön.

Az asszony nem szól. Elindul az üveggel a kút felé. Az ura utána sem néz, csak lassan, igen lassan tovább kanalazza a levest.

A kút elég messze van. A répatábla mellett kezdődik egy óriási nagy marhalegelő, hatezer holdas. Annak az innenső szélén van egy csordakút. Régebben ez a répamező is legelő volt, de felszántották. Így maradt a kút a legelő szélén.

Az asszony ment, mendegélt szaporán, és a szoknyája libegett-lobogott. A fiatal gróf utána nézett, míg csak el nem tűnt már a messzeségben. Akkor hirtelen azt mondta:

- A lovacskámat meg kell itatni...Van víz abba a kútba?

Az öreg munkavezető soká hallgatott, végre megszólalt:

- Van, méltóságos úr. A kútba még van víz.

- No, akkor elmegyek és megitatom.

Ezzel felpattant a lova hátára. Szép sárga nyereg volt a lovon, fess szarvasbőr nadrág volt a fiatal grófon. Ahogy fent ült a ló hátán, nagyon csinos legény volt, amint ügetni kezdett a kút felé, hogy megitassa a lovat.

3.

Az asszony éppen felhúzta a veder vizet, mikor a gróf odaért. Úgy látszott, hogy megijedt, mikor a fiatal gróf megjelent a kútnál.

- Van-e víz a kútban? - kérdezte a fiatalember.

- Van, méltóságos gróf úr, van - felelte az asszony.

- No, akkor megitatom a lovacskámat.

Ezzel leugrott a lóról, és odavezette a kúthoz az állatot. Az asszony elfelejtette megtölteni az üveget. Szíveskedve kiöntötte a vizet a vályúba, de a vályú igen nagy volt, és ki volt száradva, kevés volt benne a veder víz. Újra leeresztette hát a vedret a kútba és még egy vederrel húzott. Aztán egy harmadikkal. A ló belemerítette orrát a vízbe, egy kicsit szürcsölt belőle, nem akart inni, nem volt szomjas. Az asszony nevetett:

- Nem szomjas a ló.

- De én szomjas vagyok - mondta a gróf.

Erre az asszony szó nélkül újra leeresztette a vedret a kútba, és mikor megmerült, gondosan felhúzta. Megtöltötte az üveget, kilöttyintett belőle a kút felett egy keveset és odakínálta a grófnak. De az csak nézte őt parázs szemekkel, és azt mondta:

- Nem vízre vagyok szomjas.

- Hát mire szomjas a méltóságos úr?

- Csókra.

Erre az asszony hamisan, ahogy csak fiatal, csinos asszonyok tudtak nézni, rápillantott.

- Abba nem hal bele a méltóságos úr.

- Nem is akarok belehalni.

Ezzel közelebb lépett az asszonyhoz. Ez a haja tövéig elvörösödött.

- Méltóságos úr, a pusztán vagyunk!

- És?

- Csak mondom.

- Minek mondod?

- Tudja azt a méltóságos úr.

- Nem tudom én.

- Dehogyisnem tudja...Meglátnak.

- Vakuljanak meg, ha meg akarnak látni.

De az asszony nem vette tréfára, hanem a kút túlsó oldalára állott.

- Ne jöjjön ilyen közel a méltóságos úr. Úgy látnak az emberek a szemükkel, hogy még azt is meglátják, amit gondol.

A gróf utána akart menni, de erre megállott.

- Hallod-é, már ötödik napja jövök ki a pusztára miattad...De nem akarod megérteni...

- Nem.

- Pedig nem menekülsz el, amíg meg nem csókollak.

Az asszony komolyan mondta:

- Nekem uram van.

A gróf hallgatott.

- Ez mit jelent?

- Már a magyarázatot rábízom a méltóságos úrra.

- Én pedig nem fogom megmagyarázni...
De a szeme úgy égett, mint a parázs, s ez az asszonynak nagyon megmagyarázta, mit akar.

- Szereted az uradat? - kérdezte a gróf.

- A pap előtt voltam vele - mondta az asszony.

- Én azt kérdeztem, szereted-é?

- Egy asszonytól nem szabad ilyet kérdezni.

- Pedig énnekem ezt tudni kell.

- Talán tessék megkérdezni az uramtól. Ő tudja.

- Hallod-e, ne tréfálj velem...Én akarlak...

- Sokat akar az ember, ami nem történhetik meg.

- Csakhogy én nem vagyok ám ehhez szokva. Amit én akarok, az meg szokott történni.

- Most is meg fog történni, aminek történni kell.

- Micsoda?

- Az, hogy a méltóságos úr felül a lovára, és békén hagy.

- Nézd, én nem akarlak bántani...Csak beszélni akartam már egyszer veled.

- Nincs nekünk egymással semmi beszélnivalónk.

- Van...Az éccaka sem aludtam miattad.

- Van az uraknak elég orvossága, amivel álmot lehet csinálni.

- Az én álmomat csak te tudnád megadni.

- Én nem vagyok boszorkány.

- De azt hiszem, az vagy, mert hétfőn belenéztél a szemembe, és megbabonáztál. Azóta meg mindig elmenekülsz, ha közeledek hozzád.

- Vannak a méltóságos gróf úrnak méltóságos grófkisasszonyok, akik megvigasztalják.

A gróf rekedten mondta:

- Most megcsókollak.

Megmozdult, hogy átvesse magát a kúton. Az asszony ijedten kiáltott:

- Meg ne mozduljon, mert beugrok a kútba.

A fiatalember megállott. Megsimította a homlokát.

- Gonosz bestia vagy. Játszol velem.

- Hogy merném én azt egy méltóságos gróffal.

- Nézz rám, a szemem majd kiugrik a helyéből. Öt napja nem aludtam. Nem sajnálsz?

- Jaj, méltóságos gróf úr, mondja meg őszintén, hogy mit evett máma.

A gróf elcsodálkozott. Reggelire hideg sültet evett. Jó nagy darabot. Ivott hozzá két pohár pálinkát is, jó erős pálinkát. Mert fel akarta magát tüzelni, hogy ma beszélni merjen az asszonnyal. De ezt nem akarta bevallani, hát azt mondta:

- Öt nap óta se nem eszem, se nem iszom. Mindig csak utánad epekedem.

- Látja, méltóságos gróf úr. Az én uram öt nap óta nem eszik egyebet, csak reggel rántott levest, délben rántott levest és vacsorára is csak rántott levest...Hát nem sajnálja a méltóságos gróf úr azt a szegény embert?

- Mér nem főzöl neki egyebet? Hideg sültet. Gyümölcsízt a kenyérre. Ebédre húslevest...rántott csirkét...

- Ne tessék tréfálni a szegény emberrel...Még rántást se tudok annak az istenadtának csinálni, mert annyi zsír nincs a házamnál, amivel egy kis lisztet meg lehessen javítani... Sóba, vízbe főtök neki, és még csak krumplim sincs, hogy azt adjak neki.

- Na látod, ezen kellett volna kezdeni...Ha engem meghallgatsz, adok én neked mindent. Azt főzhetsz, amit akarsz.

- Hagyjon engem a méltóságos úr, én tisztességes vagyok.

- Én is tisztességes férfi vagyok. Nem hagylak el, ha szeretsz.

Az asszony ellenségesen nézett rá.

- Méltóságos úr, üljön fel méltóságod a lovára, és menjen el. Az egyetlen tisztességes dolog, amit velem tehet. Már nagyon sokáig beszélgettünk...Nem fogom tudni megmagyarázni az uramnak, hogy mit beszélgettünk...

- Találj ki valamit, hogy mit beszéltünk.

- Tudnék valamit mondani, de nem tudom, megteszi-e.

- Mindent.

Az asszony lehunyta a szemét, és hátravetette a fejét.

- Mondok valamit...Az emberek nemsokára befejezik a kapálást...Ennek az örömére adjon a méltóságos úr nekik egy jó vacsorát...

- Hát azt szívesen...

- Mást nem akarok mondani.

- Még cigánybandát is hozatok...De akkor te is ott leszel!...

- Ha mindenkinek a felesége ott lesz, akkor én is ott leszek!...

- De táncolsz velem!...

- Ha mindenkivel táncol, akkor nekem is muszáj lesz.

- De megcsókolsz!

- Ha minden asszonyt megcsókol, akkor engem is lehet.

- Boszorkány vagy, de én nem bánom. Megcsókolom a vénasszonyokat is, csak hozzád jussak!...

- Hát akkor most üljön fel a lovára, és menjen.

- Nem. Megfogom a lovam gyeplőjét, úgy vezetem, és elkísérlek.

- Nem lehet, méltóságos úr. Engem nem szabad magának kísérni. Már most is nagyon sokat fognak beszélni arról, hogy mennyi ideig beszélgetett velem a méltóságos úr.

- Hogy hívnak?

- Évának.

- Akkor én Ádám vagyok.

- Nem, a méltóságos urat Viktornak hívják.

- Na látod, Viktor azt jelenti, hogy "győző"...Hát én győzni fogok feletted...

- Jaj, de sok ideje van a méltóságos úrnak, hogy nem sajnál ennyi beszédet egy szegény asszonytól.

- Nézd csak, kis Éva, én azt sem sajnálnám, ha az egész életen át beszélgethetnék veled.

- Az nagyon hosszú idő egy méltóságos gróf úrnak.

- Nekem az a hosszú idő, míg holnap este lesz...

- Hát akkor üljön fel a lovára, és vágtasson, hátha lóháton hamarább eléri.

A gróf parázsló szemekkel nézett az asszony szemébe. Úgy érezte, soha életében ilyen kedves nővel még nem találkozott. Szédült, mikor lóra ült, még egyszer visszaintett a menyecskének, s elvágtatott.

Az asszony pedig fogta az üveget, és elindult gondolkodva az ura felé.

4.

- Mi a fenét beszéltél a gróf úrfival? - kérdezte mérgesen Kis János a feleségétől, mikor az megjött a liter vízzel.

- Nagyon jót.

Az ember maga elé nézett. Mind megette a levest, és mégis szédült az éhségtől. Most van egyórai pihenésük, szeretne aludni egy kicsit, dühös volt, hogy az asszony elvett az alvásból egy félórát, s most ahelyett hogy a szemét behunyná, tovább kell vallatni.

- Mondd meg, hogy mit akar, cudar, vagy rögtön agyonváglak!...

Az asszony leült mellette a földre. Látta, hogy az emberek, mind a hetvenen, csak őt nézik, s mindenki azt szeretné tudni, hogy mit beszélt a gróffal. De az asszonyok és a gyermekek is, akik a hetven ember ételét kihozták, úgy néztek rá, hogy a fél életüket odaadták volna, csak megtudhatnák, mit beszélt annyit a gróffal. A pusztán mindent látnak az emberek, akármilyen messze is van egy asszony, akinek egy férfi udvarolt.

- Azt mondta, hogy...Azt kérdezte, hogy...

- De ne hazudj! - mordult bele az ura.

- Azt akarta megtudni, hogy mi legyen a vacsora...Mert vacsorát akar adni mindnyájatoknak, ha befejezitek a répakapálást...

Az embernek fennakadt a szeme...Egyszerre elfeledte minden haragját.

- Vacsorát?

- Azt.

Az ember a gyomrát hallgatta...Olyan sovány volt már, olyan kiapadt...

- Oszt mit akar adni vacsorára?...Rántott levest?...

- Húst!

- Azér! Mert levessel már jóllakattál...

Szerette volna megkérdezni, hogy mér éppen tőle kérdezte meg, hogy mit akar vacsorára adni...De olyan fáradt volt a feje, hogy még szólni se volt kedve...

Arra néztek, ahol a gróf a munkavezetővel tárgyalt. Ott nagy csoportosulás volt. Látták, hogy a gróf lóra ült és elvágtatott. Az emberek, akik körülötte állottak, mind levették a kalapjukat, és éljenezték, és feldobálták a kalapokat, és tele torokból kiáltoztak.

Egy fiatal legény feléjük szaladt, és azt mondta:

- Ha holnap estére befejezzük a kapálást, a méltóságos gróf úr olyan lakodalmat csap, hogy mindenki annyit ehet, amennyit akar...

Kis János lehajtotta a fejét.

- Holnap estére?  - mondta. - Akkor egész éccaka dolgozni kell.

Az asszony hallgatott. Nem nézett az ura szemébe. Maga elé nézett...Arra gondolt, hogy jönnek a cigányok a hegedűkkel, húzzák a talp alá valót...Borzongott, mert már szinte hallotta a cigánymuzsikát...Már érezte, hogy jön a gróf, és megöleli a derekát, és táncolni fog vele...

Egy másik sovány ember odakúszott hozzájuk.

- Hallottad?

- Hallom - mondja Kis János tompán.

- Gavallér - mondta az ember.

- Gavallér?...Gazember...

- Miért?

- Azt akarja, hogy egész éccaka dolgozzunk.

- Holdvilág van...Holdtölte...Lehet...

- A holdnak lehet...De nekünk...

- Minden tíz ember kap egy kövér birkát...Lehet belőle birkatokányt csinálni...Húsz kiló zsírt, és húsz kiló túrót...Lehet túrós galuskát csinálni, és öt hektó bort...

- Kevés - mondta Kis János.

- Kevés? - csodálkozott a másik ember.

- Magamnak is kevés - mondta Kis János.

- Minden emberre jut egy kiló hús, vagy két kiló...Egy kis galuska, vagy két kiló...Jó kövér túrós tészta...meg hét liter bor...fejenként...kevés?

- Kevés...

- Hát mennyi kellene?

- Mind!...Mind kevés!...

- Kosok lesznek, nagy kosok...Nagy, öreg kosok...Hizlalt, nagy állatok...Meg bírnád enni mind a hetet?

- Meg!

- Meg egy mázsa lisztből a főtt tésztát, húsz kiló túróval...

- Meg!

- És az öt hektó bort?

- Azt is meg!

- Hát mennyi kellene?

- Minden...Amije csak van a grófnak, minden...A harmincezer hold földje meg a kastélya, a tanyái, a csordái, ménesei, disznófalkái...

- Mind lenyelnéd?...

- Le! Még őtet is ráadásul!

- Jó étvágyad van.

- Van. Étvágyam a van...Mer én már harminchat éves vagyok, de én életemben mindig csak hitvány, ringy-rongy leveseken éltem...Már az anyám is azzal tartott, vízzel...Ha én kijövök a mezőre dolgozni, mit hozok magammal?...Egy liter vizet hozok a tarisznyámba, hogy ne kelljen a kútra menni, hogy még addig is csak dolgozzak, míg vízér megyek...Ha szédülök a munkába, csak iszok egy kortyot, avval elütöm a szédülést...Várhatom az ebédet, míg kihozza az asszony...A főtt vizet...Megeszem...Akkor újra neki a munkának...Hát nekem ez kevés...

- Lehet, hogy kevés...egy életre - mondta a másik munkás -, mer az igaz, akármennyit eszik az ember, már másnap megint csak olyan éhes, mintha nem is lett volna lakoma.

- A munka nem kevés...Abból marad holnapra is - morogta Kis János. - Mióta élek csak ennek a grófnak dolgozok...Tavasztól őszig...

- A jó! - szólt a másik. - Jó, hogy van ez a birodalom, jó, hogy legalább itt munkát kap az ember.

- Hajnaltól estig csak vágom a földet. Túrom. Beledögölhetek...Most meg egy kis vacsoráért egész éccaka dogózni kell...Hát miért?...Egy falat húsért? Egy kis főtt tésztáért? Egy pohár borért?

- Cigányt is hoz, muzsikát! Bandát!

- Csendőrt nem hoz? Kakastollasokat?

A másik ember gondolkozva, lassan mondta:

- Nem akarsz velünk tartani?...Haza akarsz menni?...Nem akarsz holnap este a lakomában részesülni?

- Dehogynem akarok...Csak nekem kevés...

- Hát mit akarsz?

- Mit?...Kieszem holnap ezt a kutya grófot minden vagyonából...Ezt akarom...

Az asszony lehúzott nyakkal hallgatta az ura beszédét...Összeroskadva ült...Félt a holnapi naptól.

5.

A hetven ember egész éccaka dolgozott. Már azt sem nézték, nem vágják-e ki a répapalántákat, csak kapáltak, kapáltak.

Éjfél után a hold elment. Leszállott arra nyugat felé, elment a nap után, akkor sötétben maradtak, s lefeküdtek ott, ahol éppen állottak.

Hűvös éjszaka jött. Fáztak. Senki se gondolt arra, hogy kint kell tölteni az éccakát. Mikor megvirradt, a munkavezető felébredt, és elkurjantotta magát:

- Dologra, emberek!

Az emberek feltápászkodtak. Megrázták magukat. Elmentek hosszú sorban a csordakútra, megmosták a fejüket, hogy felfrissüljenek. Szidták a grófot, aki otthon pihen a paplanos ágyban, és ők itt kínlódnak a mezőn. Egy vacsoráért. Szidták, mert így szokás. De aztán a vacsorára gondoltak, a birkatokányra és túrós galuskára, s nevettek.

Kivált a fiatalok nevettek és kiabáltak, mint a hajnali rigók. Az öregek hallgattak, mint a medvék, csak egyet-egyet böffentettek.

A nagy alföldi pusztán hetven ember hamarább fogott a napi munkához, mint a nap. Az asszonyok reggelit hoztak, mindenki összeszedte, mi kis jó étel volt a háznál, mert tudták, hogy az emberek egész éjjel szenvedtek, és sajnálták őket...Meg ők is készültek az esti lakomára. Viszketett a talpuk, és máris táncoltak és kacagtak.

Kis Jánoshoz is kijött a felesége, és nagy fazék ételt hozott. Nem levest hozott, főtt ételt hozott. Sok tészta volt benne és sok krumpli.

- Mi ez? - kérdezte Kis János.

- Kölcsönkértem - mondta az asszony -, mert tudtam, hogy magának erős éccakája volt, és erős napja lesz...Enni kell, nem bírja ki másképp estig.

Kis János soká nézett a fazékba. Akkor azt mondta:

- Mit mondott neked tegnap a gróf?

- Mit mondott vóna, semmit sem mondott.

- Semmit?

- Nem. Semmit se.

- Mert én azt álmodtam, hogy mondott valamit.

Az asszony elpirult.

- Mit álmodott?...Mit mondott?

- Azt te tudod.

- Én mán elfelejtettem.

- Hát olyat mondott, hogy el kell felejteni?

Az asszony habozott.

- Nem, nem olyat mondott.

- Hát milyet mondott?

- Semmit se mondott. Csak azt kérdezte, hogy elég lesz-e ötven kiló hús a galuskára.

- Oszt te mit mondtál?

- Hogy nem elég, mert sokan leszünk. Mert kijövünk mink is, asszonyok.

- Azt mondtad, hogy kijöttök?

Az asszony a szemébe húzta a fejre való kendőjét.

- Mit faggat maga engem? Én nem beszéltem a gróffal semmi olyat.

- Milyet?

- Amit ki kell faggatni...Azt mondtam, hogy tíz emberre egy birkát kell számítani, mert családokkal lesztek.

- Feleséggel?

- Hát te csak magad leszel, mert nincs gyereked.

Az asszony sóhajtott. Kis János félretolta a fazekat.

- Kár volt kölcsönkérni - mondta -, mert ha kölcsönkér az ember, azt vissza is kell adni.

- Majd megadjuk.

- Mibül?...Én nem tudok többet keresni, csak hat pengőt egy héten. Ezután is csak annyit.

- Azér egye meg. Hosszú a nap, nem lesz ereje.

- Dehogyisnem. Erre a napra lesz nekem erőm, Éva.

Az asszony megrezzent, hogy a nevét hallotta. Így mondta tegnap a gróf is: Éva...

- No, egyen - biztatta csendesen az urát.

- Nem eszek, mert akkor este nem tudom kienni a grófot a vagyonából.

- Persze hogy nem tudja, hát hogy gondolja?

- Annak hónap is lesz vagyona?... - kérdezte Kis János. - Hiába eszek akármennyit, úgy gondolod, hogy annak hónapra is marad ennivalója, meg hónaputánra is?...Mindig?...

- Én nem gondolok semmit.

- Nohát, akkor csak eredj haza. Vidd haza az ételt is. Én ma úgyse eszek. Délbe ne is gyere ki. Elég, ha este kijössz a táncra.

Az asszony hevesen kiáltott fel:

- Mit akar?

- És délben ki ne gyere!...És este kigyere! Mert érted megyek!...

- Édes uram, maga beteg.

Kis János csöndesen mosolygott, mint aki tudja, min mosolyog.

- No, eredj haza - mondta -, de ne mondasd magadnak kétszer...

Az asszony szeme tele lett könnyel...

- Jaj, uram, uram...

Összekulcsolta a kezét, és sírni kezdett. Erre Kis János mást gondolt, hogy nem jól csinálja ő ezt...Az asszony ravasz, megsejti...

- No jól van - mondta szelíden -, hát eszem egy kicsit.

Avval hozzáfogott és evett. Nem sokat evett, de evett...Meg is veregette a felesége hátát, mint egy jó lóét, s azt se kívánta tőle, hogy elvigye a fazekat. Nézte, ahogy az asszony letakargatja kendővel és fűvel, beásta a földbe, hogy egy kicsit hűvösebben maradjon.

6.

Délig szépen haladtak. Már látták, hogy korán készen lesznek a kapálással. Már két embert ki is engedtek maguk közül, hadd fogjanak a tűzhely rakásához.

Délben az asszonyok mind kijöttek. Hetven asszony, valamennyien, mintha összebeszéltek volna, vasárnapi ruhába voltak öltözve, még az öregasszonyok is. Tánc lesz, ahhoz készültek.

Csak Kis János felesége nem volt ünnepibe öltözve. Kis János rámosolygott, és azt mondta:

- Te így is elég szép vagy?

- Ha magának szép vagyok, akkor én mindig szép vagyok - mondta az asszony.

Nem is mentek haza ebéd után az asszonyok, ott maradtak a mezőn. Uzsonnára kész volt a kapálás. Háromszáz hold maradt a hetven ember mögött. Szép munka volt. A nagy tábla föld egész az égig frissen feketedett, s benne a kis palánták üdén libegtették a kedves kis szellőben apró levélkéiket.

Már a birkák is megjöttek. Nem is hetet küldött a gróf, hanem tizennégyet. Nem is aprították bele mind a nagy üstbe, hanem úgy szétosztották maguk közt, ami fölösleges volt. Nagyon jó kedve volt mindenkinek. Ujjongtak és énekeltek. A nagy puszta elvitte a hangot messzire, és belemosta a szél a távolba.

Alkonyat felé lóháton kijött a gróf is. A fiatal gróf is ünneplő ruhába volt öltözve. Ragyogó lakkcsizma volt a lábán, és vadonatúj ruha volt rajta. Olyan volt, mintha skatulyából vették volna ki. Vadászkalap volt a fején, és puska a vállán.

Éljenezve fogadták, és a gróf sorra kezet fogott valamennyiükkel. Minden férfival és minden asszonnyal. Kis Jánossal is meg Kis Jánosnéval is.

- Hogy vagy, Éva? - mondta az asszonynak, és egy kicsit tovább tartotta a kezében az asszony kezét, mint a többiekét.

Kis János azt mondta nevetve:

- Ma kiesszük a gróf urat a vagyonából.

- Egyetek csak, amennyi belétek fér! - mondta a fiatal gróf, aki mindenkit tegezett, a legöregebb embereket is, mint a gyerekeket. Már ahogy a grófok szokták.

Meg is veregette a Kis János vállát.

- Méltó munkás az ő...vacsorájára... - mondta, ahogy a Bibliában Jézus Krisztus mondta. Csak a Jézus Krisztus úgy ejtette ki, hogy "munkás méltó az ő bérére..." De a fiatal gróf nem merte így mondani, mert akkor béremelést kérhettek volna a parasztok. Elégnek találta így: "vacsorájára".

Kis János mosolygott.

- Étvágyunk van...De olyan étvágyunk, hogy képesek volnánk megenni az egész határt földestül, mint a giliszta.

- No, de azért meg ne egyétek - mondta a fiatal gróf -, mert megterheli a gyomrotokat.

Ezzel megcsípte a menyecske arcát, mintha tőle várná, hogy megvédje a birtokát. Kis János nevetett. Mikor a gróf továbbment, azt mondta a feleségének:

- Mégis kár volt, hogy ki nem öltöztél egy kicsit. Van neked szép ruhád, vettem neked.

- Jó nekem így is - mondta az asszony, és nyugtalan volt.

Hozzáfogtak a vacsorához. Még levest is főztek a szakácsok. A leves olyan volt, mint az olaj. Kövér és sűrű.

- Eszik? - kérdezte az asszony.

- Jó?

- Nagyon jó.

- Akkor eszek. Mert én ugyan elég levest ettem már életembe, de az mind olyan rossz, híg mosogatólé volt, hogy disznónak se lett volna jó moslék...Hanem jó ételt, ha mind összeraknák, amit én ebben az életben kaptam, még a fazék se telne meg vele, amit ma reggel kihoztál nekem...

Az asszony telemérte a tányérját, még kis is löttyintette, s ő hozzáfogott enni...Egész teste remegett az éhségtől, mégis már a tizedik kanálnál úgy érezte, készen van...

Iszonyú rémület és düh tört ki benne. Mi lesz itt akkor ma?...Hogy fog eleget tenni az ígéretének?...Lenyelte a levest, és bort ivott rá. Nagy pohár bort. Akkor úgy érezte, munkaképes. Húst kapott nagy tállal. Nagy darab kenyérrel. Nézte.

- Mért nem eszik? - kérdezte a felesége.

- Nem sietek, reggelig akarok enni...Még e csak leves vót!

A nap már lement, s a hold, ami már régen fent volt, kezdett kifényesedni. A gróf mindenütt ott volt, mindenkivel beszélt, mindenkit megölelgetett, de percenként mellettük volt, és jó szókat mondott nekik.

Akkor már kezdett dolgozni a bor is, és egyre hangosabb lett a lakoma. Kis János látta, ahogy a gróf csókolgatja az asszonyokat. Már várta, hogy Évára kerül a sor. Éva is várta, és úgy remegett a teste, mint a sárló kancáé. S most honnan, honnan nem, megjelent egy csapat csendőr. Vidám, szép legények, nem jöttek rossz szándékkal, véletlenül jöttek. Mondták. Kakastollbokréta volt a kalapjuknál. Nagyokat köszöntek. Kis János nevetett.

S marokra fogta a kést, amivel evett. Ekkor a gróf odaért a csókolózásban hozzájuk. Évához lépett, meghajolt és...nem csókolta meg.

Két csendőr ült mellé, mikor a gróf táncra kérte Évát. Éva ránézett az urára.

- No eredj csak - mondta Kis János. - Táncolj. Jó a vacsora, ki kell táncolni, mert elrontja a gyomrod...

Már kavargott a tánc. Ötven-hatvan pár. A gróf a cigány előtt. Kis János hozzáfogott enni. Egy falatot lenyelt. Nem bírta. Kiadta s kiköpte.

- Csendőr úr - mondta -, lássa, ez a baj...

- Micsoda, barátom? - mondta a csendőr.

- Itt a jó vacsora, és az ember még annyi üzletet se tud csinálni, hogy egyszer jóllakjék, mer nem bír enni.

- Mért nem bír?

Kis János megkereste a földön a kését, megtörölgette gondosan.

- A szegény ember nem bír enni...Mér?...Mer szegény...A szegény csak mérget eszik...Igaz?...Jóllakik a levessel. Mire a húsra kerülne a sor, már neki vége...Azt már más falja fel.

- Egyél csak, egyél - mondta a csendőr, és erősen nézte Kis Jánost.

De Kis János nem nézett rá, másfelé nézett. A cigány felé nézett.

- Nincsen az embernek két gyomra, hogy mindent bevegyen...A szegény embernek még hasa sincs.

Ebben a pillanatban a gróf megcsókolta az asszonyt. Kis János mosolygott. Elfehéredett, de mosolygott. A keze rámerevedett a késre, és markolatig döfte a csendőrbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5