2014. március 11., kedd

Turoldus: Artur király és Lancelot lovag története



A király születése

Különös történetről daloltak a régi regösök. Valóban hárfa pengett, vagy csupán az északi szél süvöltött a tajtékzó tenger fölött? Hallgassuk meg miről szólt az ének...

Angliában abban az időben Uter király uralkodott. A királynak nem volt sem felesége, sem utóda, aki trónját örökölhette volna. Az országban örökös háborúskodás dúlt, mert a hatalmas földek hercegi urai szakadatlanul lázadoztak a királyi uralom ellen. Gerlois herceg vívta a legelkeseredettebb harcot Uter királlyal. Uter azonban megelégelte a háborút, békére áhítozott. Követeket küldött Gerlois herceghez, és kíséretével együtt udvarába kérette, hogy megtárgyalja vele a béke feltételeit.

Gerlois elindult a királyi várba. Magával vitte gyönyörű asszonyát, Ygernét is. Nem volt a hercegné szépségéhez hasonló egész Anglia földjén.

Amint Uter megpillantotta Ygernét, szívében felébredt a szerelem. Ygerne megérezte a király szenvedélyét, és rémülten könyörgött urának, vigye sietve haza, nehogy csorba essék a becsületén. Gerlois hallgatott asszonyára, és kíséretével együtt nagy titokban elmenekült Uter várából.

Gerlois ezután bezárkózott terrabili erődítményébe, Ygernét pedig, hogy megkímélje a harc viszontagságaitól, egyik távoli kastélyában, Tintagilban helyezte el. Uter pedig körülzáratta Terrabil várát erős seregével, és ostromolni kezdte. Alig múlt el néhány nap, a királyt rettenetes gyengeség lepte meg. Szinte minden óra újabb szenvedést hozott szerelme, Ygerne nélkül. Sátrába hívatta Merlint, a híres varázslót, és így szólt hozzá:

- Segítened kell rajtam, mert elemészt a szerelem tüze.

- Uram király - felelte Merlin -, Ygerne a tiéd lesz, és fiúgyermeket szül neked. De tégy fogadalmat, hogy rám bízod a gyermek nevelését. Egykor híres és hatalmas király lesz belőle.

Uter megesküdött a varázslónak, Merlin elmormolta bűbájos igéit - és csodák-csodája, Uter király felöltötte Gerlois alakját. Merlin így szólt:

- Most menj el Tintagil várába. Ott találod Ygernét, és semmi sem áll szerelmed útjában!

Miközben Uter Tintagil vára felé lovagolt, Gerlois hadai élén kitört az ostromlott várból. Elszántan rontott egymásra a két csapat. Uter lovagjai megsemmisítették ellenfeleiket. Maga Gerlois herceg is holtan maradt a csatamezőn.

Ygerne abban a hitben, hogy férje érkezett, örömmel fogadta elvarázsolt látogatóját. Uter magához ölelte az áhított asszonyt, és boldog éjszakát töltött az oldalán. Midőn később Ygerne értesült Gerlois haláláról, azon tűnődött, vajon a képzelete játszott-e vele, vagy valami bűbájnak esett áldozatul. Miután Gerlois herceget eltemették, Uter elfoglalta várait, és nőül vette az özvegyen maradt hercegasszonyt.

Telt-múlt az idő, és Ygerne érezte, hogy szíve alatt kicsiny magzat növekedik. A gyermeket Arturnak keresztelték. Nem sokkal a fiú születése után megjelent Merlin, és kérte Uter királyt, váltsa be ígéretét. A király állta szavát. Merlin Galliába vitte a kicsi Arturt, s ott Gallia hercegének, Hektornak gondjaira bízta. A gyermek délceg ifjúvá serdült, és kopjavetésben, bajvívásban, lovaglásban kivált a legkiválóbbak közül is.

Közben Uter király egyre-másra vívta küzdelmét a háborgó főurakkal. Végül Szent Albans mellett egy véres ütközetben sikerült levernie az ellenséges sereget, de ő maga is halálos sebet kapott. Magához hívatta Merlint, és így szólt:

- Gyermekemet a te gondjaidra bíztam. Halálos ágyamról küldöm néki áldásomat. Utolsó óhajom az, hogy bátor és igazságos uralkodó váljék belőle.

Uter király halála után még jobban fellángolt az ellenségeskedés Anglia főurai között. Mindegyikük szerette volna megkaparintani a trónt. Canterbury érseke - hogy a további vérontást megakadályozza - karácsony napján királyválasztásra hívta Londonba a főnemeseket. A lovagokat az érseki templom udvarán egy csodálatos jelenség ejtette ámulatba. Hófehér márványtömb magaslott az ódon falak mentén. Közepébe ismeretlen kezek hatalmas acél üllőt ágyaztak. Az üllőből díszes kard meredt elő. Pengéjén ez az aranybetűs felirat volt olvasható: "Aki e kardot az üllőből kiemeli, Isten kegyelméből az lesz Anglia királya."

A trónusért versengő nemesek megkísérelték kirántani a kardot acélbölcsőjéből. De hiába verejtékeztek, a kard meg sem moccant.

Újesztendő napján Hektor herceg is Londonba érkezett, fia, Keye herceg, és nevelt fia, Artur kíséretében. Úgy esett, hogy éppen ez időre bajvívótornát hirdettek. A tornára menet Keye herceg észrevette, hogy elfeledte felkötni kardját. Artur vállalkozott rá, hogy visszamegy érte. Szállásukat azonban zárva találta. A templomhoz érve megpillantotta az üllőbe szorított kardot. Habozás nélkül odalépett, és egyetlen rántással kiemelte a fegyvert acélágyából. Amidőn átnyújtotta Keye hercegnek, az ifjú csodálkozva forgatta, és örömmel mutatta atyjának. Hektor azonnal felismerte a csodás jószágot.

- Hogyan jutottál e kardhoz? - kérdezte fiát.

- Artur testvéremtől kaptam e pillanatban.

Hektor herceg ekkor neveltfiához fordult:

- Vezess el fiam oda, ahol e kardot szerezted!

Artur az üllő elé állt, belédöfte a pengét, és senki emberfia nem tudta többé onnan kimozdítani. Hektor herceg és a többi lovag térdet hajtott az ifjú előtt, és így kiáltottak:

- Isten akarata teljesült! Éljen a király!


Az egybegyűlt nemesek néhány hét múlva királlyá koronázták az ifjú Arturt. De az országban még számos főúr nem ismerte el a királyi hatalmat, és az új uralkodónak sok éven át csatáznia kellett, amíg végül valamennyi ellensége fejet hajtott legyőzhetetlen kardja, az Excalibur előtt. Elég volt kirántania a vakító pengét, s a támadók máris fejvesztetten menekültek.

Midőn Artur legyőzte egyik ellenfelét, Lot herceget, a herceg békéért esengett, és hitvesét küldte követségbe a király udvarába. A hercegnő messze földön híres volt páratlan szépségéről, és most maga is igyekezett, hogy az ifjú király szívében az asszonyi báj is egyengesse a béke útját. Arturt elbűvölte a fekete szempár, az aranyos hajzuhatag, a sudár termet: és hódolata nem maradt viszonzás nélkül. Szerelmük gyümölcseként az asszony fiút szült. Ez a gyermek, kinek neve Mordred lett, bűnben fogamzott, és később maga is bűn forrásává lett.

Artur egyszer szarvast űzött az erdőn, s egy ösvényen bánatos gyermekkel találkozott. A király megállította lovát, és így szólt:

Miért vagy oly szomorú, fiam?

- Temiattad, király! Mert én ismerem nemcsak a múltadat, hanem a jövődet is.

- Hazugság! - kiáltotta Artur. - Hogyan ismerhetnéd a múltamat, hiszen alig bújtál ki a pólyából?!

Ezzel megsarkantyúzta lovát, és elvágtatott. Ám alig haladt néhány lépést, ősz férfiú jelent meg előtte. Az agg ily szavakkal szólította meg a királyt:

- Miért vagy oly gondterhelt , uram?

- Egy hazugságon tűnődöm. Az imént találkoztam egy gyermekkel, és ő hitványul azt hazudta, hogy ismeri a múltamat és a jövőmet.

- A fiú igazat mondott, király. Ha türelemmel meghallgatod, még többet is hallhattál volna. Nevem Merlin, a varázsló, s az előbb én jelentem meg előtted gyermek alakjában. Tudd meg, Artur, nagy bűnt követtél el, s ezért még lakolnod kell. Lot herceg hitvese, akivel bűnös szerelmet folytattál, saját féltestvéred. A te apád nem Hektor, hanem Uter király, anyád pedig Ygerne. Lot hitvese, Bellicent hercegnő pedig Ygerne első nászából született, tehát féltestvéred. Vétkeztél Isten törvénye ellen, büntetését sem kerülheted el.

Így szólt a varázsló, és meg sem várva a király válaszát, csavart egyet gyűrűjén, és máris tovatűnt. Artur visszafordította lovát, és kétségektől gyötörve ügetett palotája felé.

/Ford.: Román József/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5