2015. április 20., hétfő

Z. Tábori Piroska: A három manó


Egyszer egy embernek meghalt a felesége s hogy a kislánya ne legyen olyan elhagyatott árva, elvett egy özvegy asszonyt, annak is volt egy leánykája, gondolta, jó lesz testvérnek az övé mellé. De bizony a mostoha csak a magáét kedvelte, a szegény kis anyátlant mindég szidta, üldözte. Azért a lányka mégis egyre szebb lett. Hogy megszabaduljon tőle, a gonosz mostoha havas, hideg télen kiküldte az erdőbe epret szedni. Csak egy darabka kenyeret adott néki.

Ment, ment a szegény kis árva a havas erdőben, sírt keservesen, hogy hol is találjon epret a hó alatt. Egyszer csak egy szép kis házikóhoz ért. Abban lakott három kis manó.

Bemegy a lányka a házba, köszön szép illedelmesen, leül a székre, hogy megegye kenyérkéjét. Kérik a manók, hogy adjon nékik is belőle. A jószivű kis árva az egész kenyérkéjét odaadta nékik. Akkor a kis manók kiküldték az ajtó elé, hogy seperje el a havat onnét. Kiment a kis árva, elseperte a havat, hát csupa szép piros epret talált alatta. Tele is szedte kosarát, megköszönte a manók jóságát és megindult hazafelé. A manók utána néztek s azt mondta a legöregebbik: - No, ezt a derék kislányt megjutalmazzuk. Ezentul minden szónál arany esik a szájából. – Azt mondja a másik: - Én meg azt adom néki, hogy minden nap szebb legyen. – A harmadik igy szól: - Én meg azzal jutalmazom, hogy nagyon boldog legyen.

Hazamegy a kislány, köszön, hát arany esik a szájából. Elmondja, hogy hol járt, hallgatja a mostoha testvére s egyszer csak azt mondja, hogy ő is elmegy az erdőbe eperért. El is ment, de amilyen irigy volt, bizony nem adott a kenyeréből a manóknak, meg a havat is lusta volt elseperni. No meg is büntették a manók, ahányat szólt, annyi béka ugrott a szájából, napról-napra csúfabb lett és senkinek sem kellett.

A szépséges kis árvát pedig meglátta a király fia, hazavitte, hétországra szóló lakodalmat csaptak, még a galambok is aranybúzát kaptak.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5