2013. december 31., kedd

Móricz Zsigmond: Árvácska


Első zsoltár


Hajnal a pusztán.

Vörös fénnyel kel a nap. Mesebeli nádfedeles házikó áll a két görbe eperfa mellett. Emberállatok ősi lakhelye. A legközelebbi tanya is úttalan távolságban van. Milyen jó volna itt gyermeknek lenni.

Kislány áll a mezőben, parányi csöppség a roppant ég alatt, kezével az álmot dörzsöli szeméből, ott áll, ahogy Isten megteremtette, mezítelen. Csak áll reménytelenül, vagy van remény a pusztai harangvirágban?

Sovány, száraz asszony lép ki az udvarra, körülötte hat gyerek nyüzsög. Az anya rájuk rikolt fáradt hangon:

-      Hogy a fene ött vóna meg benneteket.

A két nagyobb fiú apjával a szőlőbe megy, a négy kisebbik iskolába. A legapróbbra új inget húzott az anyja, ott a Gyermekmenhely pecsétje még rajta, az iskola négy és fél kilométerre van. Az udvar tele van baromfival. A tanya mögül most fölbukkan a kis állami, a meztelen gyerek is: az anya még egy állami gyereket is tart a havi nyolc pengőért, a ruháért.

-      Az az én ingem. Kedvesanyám, az én ingemet teszi rá a Rózsira.

-      Hallgatsz-e? Ahelyett, hogy menne munkára a kis disznó?

A gyerekek frissen fejt tejet reggeliznek. Csöre, az állami árva egy karéj kenyeret kap. Az anya a jószág etetéséhez fog, neki Borist, a tehenet kell kihajtania a földjükre. Nekiiramodik a kerékvágáson, vesszővel csapkodja a tehén oldalát.

-      Boris nee…Nem arra tee…

Az úton összetalálkozott Kadarcs Istvánnal, aki csalamádét vitt szekéren. A férfi próbálta volna magához csalogatni a kis vadlányt. Délutánra mézeskenyeret ígért neki, akkorra már a melegben fáradtabb lesz a gyerek, nem kell utánaszaladni.

Boris, a tehén szerette Csörét, mert az nem bunkóval, hanem csak vesszővel hajtotta. Megbökte a kislányt nedves, ráspolyos orrával, és befalta a karéj sózott kenyeret. A kis árvának potyogtak a könnyei, úgy bánta. Aztán még nagyobb baj történt, Boris belegázolt a szőlőbe, és kidöntött egy szőlőtőkét. Kedvesapám azonnal észrevette, és Csöre aznap nem kapott se ebédet, se vacsorát.

-      Nem is kell – mondta.

A feleselésért elverték. Aztán a padlásra kellett másznia kukoricáért. Lefelé jövet belebillent a szénarakásba, ezért egyesével kellett összeszednie a csöveket. Amikor egyszer Kedvesanyám billent le így, és kinevette, alaposan kikapott, kézcsókkal kellett bocsánatot kérnie. Mondta is:

-      Jobban is szeretek Borissal a mezőre menni, mert az nem ver.

Ott volt a nádas is, de arra nem volt szabad menni. Csöre, amikor erre legeltetett, a dinnyeföld felé ment. Levett egy nagy dinnyét, a földhöz csapta, a belét kiette. Kedvesanyám, ahogy meglátta, vitte Dudáshoz, a kedvesapámhoz. Az ajtót bezárták, hogy el ne szökjön.

-      Lopott? lo-poooott? ez a dögszem? No gyere, nem fogsz többet lopni, ha a kezedbe ragad se.

Éppen parazsat keresett a pipájába. Az asszony megfogta a kislány kezét, hogy el ne rántsa, kedvesapám meg rátette a parazsat Csöre kezére. Az asszony rántotta el hamarébb, az ő kezét is megégette. Együtt sírtak, kedvesanyám tejfölös ruhát rakott a kezére.

-      El ne vedd többé a másét. Neked azt nem szabd, itt neked minden a másé. A bőröd a tied, egyebed nincsen.

-      Ingem van – mondta Csöre sírás közben. – Maguknak van dinnyéjük, nekem meg van ingem.


Második zsoltár


Egész héten nem lehetett hasznát venni Csörének. A tehénnel emiatt most kellett feletetni a kukoricaszárat.

-      Ött vóna meg a kórság, zanyádba – morgolódott kedvesanyám. – Menny má a mezőre, eluntalak nézni.

Csöre is vágyott már ki. Fekete varak nőttek a kezére, fájt nagyon. Az asszony észrevette, hogy leszedte a kötést. Másnap már kint volt Borissal a mezőn. A vesszőt se tudta fogni, Boris meg volt bolondulva. Már megint a szőlőbe akart mindenáron menni. Délután a gyerekek is kijöttek, alagutat fúrtak a Kadarcs kerítése alatt, hogy szőlőt dézsmáljanak.

Jött a gazda. Hazazavarta a gyerekeket, csak Csöre maradt ott. A levegőbe dobálta, labdázott vele, a hasába fújt. Azt mondta Csörének, hogy ő Rudi bácsi, pedig a kislány tudta, hogy Kadarcs Pista bácsinak hívják.

A testvérek messze jártak már, egyszer csak velőt rázó sikoltást hallottak. A goromba ember karóba vágta a gyereket, hogy az véres lett rögtön. Otthon kérdezték:

-      Hol vérezted meg magad?

-      Megszúrt a karó.

-      Miféle karó?

-      Rudi bácsi.

Nem bántották, kedvesanyám megmosdatta, a kemencekuckóban aludt Rozival. Büszke volt, hogy olyan sebe van, amiért még kedvesanyám is megsajnálta. Hallotta, hogy a felnőttek Kadarcsot szidják, és örült, hogy most nem neki szól a fene. Boldogan aludt el, azt álmodta, hogy tejet kap kedvesanyámtól.


Harmadik zsoltár


Egyre hűvösebb lett az idő, a meztelen kislány minden bokorban férfiszemeket látott maga körül. A gyerekek gyakran voltak kinn a mezőn. Úgy játszottak, hogy hatan is beleültek a kiskocsiba, Csörének pedig húznia kellett.

-      Csörenee..Csörene…- csattogtattak a kis ostorral.

-      Nehezek vattok, nem vagyok én ló – panaszolta a kislány.

Meg azt is akarta, hogy őt is húzzák, de ki hallott olyat, hogy a ló beleüljön a szekérbe.

A gémeskút is jó játék volt, egészen a vízig leengedték egymást, csak a kis Rózsit nem: az meg este be is árulta őket. Minden játéknak vége kiabálás, kikapás lett. Amikor a mezőn megfejték a tehenet, azt nem árulta be senki, nem is értette kedvesanyám, mitől ad Boris kevesebbet. A játékokat, veréseket, a szép tájat nem felejti az ember, azok megmaradnak.

Mikor kedvesanyám bement a városba, Csöre nekiállt, és kitakarította a házat, sepregetett, port törölt.

-      Van már nekem egy kislányom, aki kitakarít szépen – mondta az asszony és megcsókolta a kis árvát.

Csöre szerzett egy tűt, és titkon, pucéron babaruhákat varrogatott. Ha rokonok jöttek, irigyelte a gyerekeket, apjuk is, anyjuk is, rokonaik is vannak. Ijedten hallgatta a rémtörténeteket, állítólag Tatáréknál a kilencéves gyerek levágta a kis állami gyereket, mint a disznót, és lesózva teknőbe tette. Csöre csak hallgatta: az is lehet, hogy őtet lesózzák?

Egy éjjel leesett az alma a sublódról, a kemencezugban alvó gyerekek egymás szájából marták szét a váratlanul jött csemegét, míg az anyjuk végig nem vert rajtuk.

Aztán megellett a Boris. Dudás elvolt a maga dolgával, ivott is, segítséget kellett hívni. Kadarcs István segédkezett a kisboci világrajövetelénél. Csöre iszonyodva nézte a maszatos, véres jövevényt. A gyerekek másnap nem győztek eleget játszani a bocival, a kislány krumplilevesét adta neki, mert enni sem bírt.

Kedvesapám fáradtan, részegen üvöltözött. Elővette a kést, kedvesanyám a szalmakazal tetejére menekült. A gyerekek rémülten dideregtek az udvaron. Akkor jött a kísértet, fehér lepedőbe öltözve ijesztgette őket: Csö-re…Csö-re…
Csörét zavarták be a házba. Dudás pedig elővette a revolverét, rálőtt a kísértetre, aztán lefeküdt aludni. Reggel derült ki, hogy a kísértet meghalt. A gyerekek nem tudták meg, csak Csöre, hogy Kadarcs István öltözött lepedőbe. Kedvesapám a községházára sietett, arra hivatkozott, hogy a gyerekek védelmében lőtt, így nem büntették meg. Kadarcsot eltemették, de Csöre attól kezdve félős lett, kísértetektől félt, akik hátulról beleharapnak.

Egy éjjel kedvesanyám jajgatására ébredt, látta, hogy kedvesapám viszi a vérrel teli vödröt. Talán a szellem ártott meg a várandós asszonynak.


Negyedik zsoltár


Éppen szalmazsákokat tömtek a lekvárkavaró fával, amikor megjelent a tanyán a naccsága az árvamenhelyről. A kislány már menekült is, tudta, hogy a naccságától még kedvesanyám is fél. Az asszony rögtön szóvá tette, hogy miért van Árvácska meztelenül, már többször figyelmeztette Dudásnét, hogy adjon rá ruhát. Kedvesanyám azt válaszolta, hogy a lány vad, nem tűri a ruhát magán. Aztán bementek a házba, a kislányt nem lehetett előkeríteni.

A naccsága súlyos váddal állt elő. Árvácskának már iskolába kellene járnia, hisz egyidős Rózsikával, a legkisebb lánnyal. Részben ő is felelős, mert nem küldött értesítést. Megkérdezte, hogy milyen a gyermek értelmi fejlettsége.

-      Kis buta az, kis hülye. Sose lesz abból ember.

Dudásnéval aláíratott egy papírt, hogy másnap kilencre köteles bevinni az árvaszékre.

-      Az anyád keserves istenit – káromkodott az asszony a nagysága látogatása után -, akkor viszitek el, mikor már az ember valami hasznát venné.

Kedvesanyám Csörére bízta a házat, és a faluba ment. A kislány örömmel látott a takarításnak, még a tisztaszobát is felmázolta, amit a legnagyobb gyereknek sem engedett az asszony. Amikor a gyerekek hazaértek, nem eresztette be őket a szobába. Csupa sár lett, a vályúban mosdott le. Amikor kedvesanyám hazaért, mosolyogva kérdezte, hogy ki mosogatott el. Kiderült, hogy Csöre. A szoba miatt ugyan rámordult, de este eszébe jutott, hogy a kis árva talán nem is evett, ezért vacsorát adott neki.

Másnap reggel lemosdatta, tiszta ruhát adott rá. Csöre furcsán érezte magát benne. Elindultak a falu felé. A kislány félúton megszomjazott, egészen a faluig nyaggatta kedvesanyámat, hogy adjon neki inni. A falu olyan volt, mintha nem lenne igaz. Ennyi házat még életében nem látott. Odaértek, a nagysága helyettese azt mondta, hogy a gyerek maradjon, Dudásné elmehet. Csöre visítani kezdett, belekapaszkodott kedvesanyám szoknyájába, és nem akarta elereszteni. Egy nagy játékbabát kínáltak neki, mire maga se tudta, hogy mikor, de eleresztette a szoknyát, és hirtelen ott találta magát a szoba közepén egyedül..

A papírokból kiderült, hogy Csöre hivatalos neve Állami Árvácska. Egy olyan szobában hagyták ott, ahol egy egész sor baba volt körülötte. Először félt a néma társaktól, aztán rájött, hogy nem élnek, három-négy porcelánfejet össze is tört. Nyitva találta az ajtót, és kiszökött. Szaladt, mintha porcelánfejű kísértetek elől szaladna. Elhagyta a falut, már azt hitte, ismerős vidéken jár, aztán megint faluba ért. Egyszer csak két kutya állt előtte. A gazdasszony kijött a házból, annak mondta, hogy elvesztette kedvesanyját.

-      Hát ki a te kedvesanyád?

-      Ü.

Nagy nehezen kiderült, hogy a kislány Dudásék államija. Megetették, lefektették, másnap vajas-lekváros kenyeret reggelizett, aztán visszavitték szekéren Dudásékhoz. Amikor meghallotta az ismerős káromkodást, máris otthon érezte magát.

Másnap a nagysága cselédje jött ki érte. Megkötötték a kezét, a cseléd kötélen húzta a faluig. Csöre kapálózott, még a cseléd kezét is megharapta. A falu szélén aztán magyarázatot kapott:

-      Nem szeretött ez az asszony téged. A pénzt szerette, amit kapott. Majd kapol másik kedvesanyádat, az is csak ijen lesz, az is azért vesz, mert pénzt adnak utánad. Más is van ilyen állami, mint te. Pénzért akárki lesz egy államinak kedvesanyja.

A kislányt már nem kellett húzni a kötélen. Nem értette egészen, de mintha megfagyott volna benne valami.


Ötödik zsoltár


Árvácska gazdag családhoz került, Szennyes Ferencékhez. Zsaba Mári, az asszony kíséri haza. Mivel nem tud még rendesen beszélni, Pöszének hívják. Az első este befalja a vacsorát, nem is nézi, mi van a mártásban, tepertő-e vagy légy. Zsaba Mári szobájában fektetik le, onnan hallja Zsófi hangját:

-      Nem válogatós, megeszi ez a legyet is – és nevetett hozzá.

Egyszer csak megérti, mit evett. Kihányja a vacsorát, összepiszkítja Zsaba Mári ágyát. Az asszony ki is zavarja, attól kezdve a szolgálóval alszik.

Reggel háromkor már kihajtatják vele a disznókat a mezőre. A szomszéd kanászára bízza a disznókat, és elindul Dudásékhoz, de az erdőben nem találja az utat, ezért visszafordul. Zsófi hordja ki neki az ebédet. Éjszaka meg se moccan, úgy alszik szépen: belátják, hogy tényleg a legyektől lett rosszul.
Amikor Árvácska az „icskolát” említit, azt felelik neki:

-      Mégy az anyád icskolájába. Hajtsd ki a disznókat.

Zsaba Mári mosáshoz készül – nagyon szeret mosni -, Árvácska fejét belenyomja a mosólúgba, hátha azután megeszi a tejet is. Vasárnap is ki kellett hajtania a tehenet, az ebédet Zsaba Mári hozta neki. Árvácska húslevesre számít, reggel látta, hogy az készül, de nagyot kell csalódnia, aludttejet kap enni. Az asszony kislányának nevezi, meg is ölelgeti, de ez nem vigasztalja meg, még este is a húslevest emlegeti. Szennyes Ferenc is meghallja, és ráparancsol a feleségére, hogy ne csalja meg a gyereket, mert ha a szomszédok megtudják, elhíresztelik mindenkinek, hogy nem tartják rendesen. Árvácska főtt húst kap vacsorára, boldogan, dudorászva megy aludni.

Egy este arra érkezett haza a mezőről, hogy Zsaba Márinak kisgyermeke született. Az asszony most is Árvácskát szidja, de a férj azt mondja, hogy most már a magáéval törődjön. Árvácska azt reméli, hogy itt is lesz ezután kedvesanyja.


Hatodik zsoltár


Volt egy öregember a háznál, az istállóban lakott, valamikor takács volt, most az elvett földjeiért cserébe tartják Szennyesék, de enni nem adnak neki, maga főz ganaj mellett, és dolgozik, dolgozik. Ezt Zsófia mondta el a kislánynak.

Egyszer látta a naccságát messziről. Az iránt érdeklődött Zsaba Márinál, hogy jól tanul-e? Pösze azt mondja, hogy ő nem is jár iskolába, erre az asszony megígéri, hogy hamarosan fog. El is küldte nemsokára egy kosárkával, benne túró, egy pár jérce. A tanítóné meg is engedte cserébe, hogy egy kicsit beálljon az iskolába. Többet az évben nem volt iskolában. Egy év múltán, szeptemberben megint kosarat vitt, most ötven tojással, utána egész évben legeltethetett.

Sokat dolgoztatták, ugráltatták. Egyszer meg is szökött Zsaba Mári anyjához, azzal, hogy otthon verik. Zsabapolka – így hívták – megsajnálta, nem eresztette haza, csak ebéd után, mert túl sokat evett. Ferenc bácsi aztán jól elverte a nyújtófával.

Már dér volt, de Pösze még mindig mezítláb legeltette a tehenet. Húsvétkor az öregember elvitte a templomba. Zsaba Márit megszállhatta a szentlélek, mert felöltöztette szép ruhába, de mezítlábasan ment akkor is. A kislány ámuldozott a szertartáson, soha életében nem látott még ilyen szépet. Különösen a Jézus bácsi sebei tetszettek neki.

-      Kedves bácsika, én is olyan vagyok, mint Jézus, mert nekem is az Állam ad sebeket a kezeimre és a fenekemre, mert az Állam adott a Zsabamárinak, hogy verjen.

Erre az öreg elmesélte neki élete történetét. Felemlegette a háborút, hogy leégett a háza, felesége megbetegedett, forgalmi adót vetettek ki rá, az árvíz elpusztította a földjeit, nem adtak neki iparigazolványt negyvenhat év gyakorlat után. A végén elsírta magát, Csöre vigasztalta. Lassan ballagtak hazafelé, Szennyesék utolérték őket, és gorombán rájuk szóltak, hogy igyekezzenek.

-      Piszok meg Piszokné – sziszegte az öreg.

Két csendőrrel találkoztak, az öreg félreküldte a kislányt, amíg beszélt velük. Csöre nem hallotta, mit mondanak, először félt, de aztán elfogadta az egyik csendőrtől a cukrot, és nevetett. Amikor tovább ballagtak, az öreg elmondta, hogy azért nevezte Szennyeséket Piszoknak, mert mostohán bánnak Csörével, mezítláb járatják, pedig járna neki cipő. Ilyenek.

Otthon a kislányt nagyon megverték, azt akarták megtudni, hogy mit beszélt a csendőrökkel. Arra gyanakodtak, hogy a lány panaszkodott, de ő tagadta. Rájönnek, hogy az öreg az elvett földjeit hozta szóba.

Csöre vigyázott arra is, hogy Zsaba Mári gyerekére ne szálljon légy. Amikor az asszony mégis meglátott egyet a pici arcán, az olvasójával meg a szegedi papucsával beszakította a kislány fejét. Egy bögre tejet nyomott a kezébe, hogy vigye az öregnek, ha ezt megissza, nem fog többet panaszkodni a csendőröknek. Csöre nemcsak a tejet, az üzenetet is pontosan átadta, így az öreg rájött, hogy meg akarták étetni. Gondosan félretette a tejet.

Másnap nagymosásnál Zsaba Mári megint belenyomta a mosólúgba Csöre fejét. Az erős lúg csúnyán marta a kislány sebes fejét, elkezdett üvölteni, az asszony pedig dühében a haját tépte, és úgy arcul csapta, hogy két foga bedőlt. Az orvosnak azt kellett mondania, hogy a tehén lökte föl. Piros szájöblítőt kapott, de azt is Zsaba Mári használta el.

Az öregemebr két vagy három nap múlva meghalt. Zsaba Mári nem mert kimenni megnézni, Csörével hozatta el a bögrét, mert arra meg nagyon kíváncsi volt. A csendőrök is voltak a tanyán, nem tudni, mit intéztek. Azt elmondták. Azt elmondták, hogy Dudás fölakasztotta magát. Zsaba Mári mindenesetre úgy döntött, hogy a kislányt vissza fogja adni. Később arról faggatta, hogy miről beszélgetett húsvétkor az öregemberrel. Megtudta a lánytól, hogy az elvett földekről is szó esett.

Eltelt a nyár, megint szóba került az iskola. Erről Zsaba Márinak megint a csendőrök jutottak eszébe, hogy az iskolába járásról kérdezték-e a lányt. Ha találkozik valakivel, hogy a var a fején a koszosságtól van, nem sebesüléstől. Kézbe fogta a gyerek fejét, majdnem megfojtotta, maga se tudta, mit csináljon vele.

Ebédre egy bögre tejet kapott. Zsaba Mári gyereke olyan hangosan sírt, hogy megsajnálta, és amíg a többiek bent ettek, kenyeret mártotta a tejbe, úgy csöpögtette a pici szájába. A kicsik szeretik a tejet – gondolta. Zsaba Mári üvöltött, amikor észrevette:

-      Megöli! Megöli!

Hörgött és kikapta a gyereket a bölcsőből. A férje nem értett semmit, mire az asszony elmondta, hogy mérget itattak a kicsivel. Az őrjöngő asszonyra rázárták a szobát, Szennyes Ferenc pedig visszaküldte Zsófival a kislányt az árvaszékre a nagyságához egy sonkával.

A nagysága elfogadta az ajándékot, és már mondta is az új mostoha nevét: „Verőné”. Csöre megdöbbent. Már a neve is…Hova akarják megint dugni…


Hetedik zsoltár


-      Idenézz fatér – mondta a gépészné -, hoztam egy kis államit.

A „fatér”, egy nagy hasú, kövér, piszkos ember volt. Verőnét pedig „mutér”- nak kellett szólítani. A naccság azt mondta, hogy gazdag, művelt családhoz kerül, de nyomát sem látta semmi műveltségnek. A gépész és a felesége rengeteget beszéltek, nagyon gyorsan, és egyszerre.

Hétfőn reggel aztán a mutér azzal keltette:

-      Óf! Ki az ágyból, mécc a disznót legeltetni.

Ezt a bánást már ismerte. Csak az volt meglepő, hogy a mutér nagykendőt is adott rá, és a kezébe nyomta a kenyeret meg a sajtot. Bőven volt mit ennie. A nagy, kövér, fekete hasas disznót kellett legeltetni az árokparton. Este a disznó megiramodott, és rohant haza. Csöre utána a vesszővel. A mutér azt hitte, kergeti, ezért odabent a prakkerral jól elverte, annak nem látszik meg a nyoma.

Egy idő után a vasút oldalában legeltetett. A disznó rákapott a szemesre, valami zajra felkapta a fejét, és rohant a sínek között a raktárház felé. Közben meg jött a vonat. Csöre próbálta a sínek közül elzavarni a jószágot, de nem sikerült. A kerekek csikorogtak, a mozdony fékezett, isten tudja, hogyan, de bal felé kizuhantak a sínek mellé, a lány is, a disznó is. Otthon egy irtóztató pofon várta Csörét, aztán jött a poroló.

Pár nap múlva a koca megellett, hármat fialt. Csöre magában nevetett, tudta, hogy volt az tizenegy is, csak az öreg disznó fölfalhatta a többit. Verőék nem értettek a jószághoz, csak tartották a disznót.

Decemberben megérkezett Verőné lánya, Diti. A tizenkét éves, szőke, nyurga lány Pesten volt intézetben. Csörének ettől kezdve rosszabb lett, Diti zaklatásait is el kellett tűrnie. Legtöbbször zabigyereknek nevezte Csörét. Jött a Mikulás, Diti cipője reggelre cukorral lett tele, Csörét pedig a sírás fojtogatta. A spórolós németeknél a módosabb élet csak még jobban elkeserítette. A spórolás részben abból állt, hogy a korpát, szenet, lisztet éjjelente a Pátkay malomból sinkófálták el.

A kilencvenéves dédék szerették Csörét. Lekvároskenyeret, cukrot adtak neki, ha énekelt, táncolt. A hátsó szomszédékról beszélgetett velük, arról, hogy a Józsi kislánya beteg.

-      Bár az isten elvenné, jobb volna, ha meghalna. Neki is, a szüleinek is – mondta a dédpapa.

Csöre meglátogatta a kis beteget, és elfecsegte, mit mondott a déd. Lett is belőle haddelhadd. A gépészék nagyon megharagudtak, hogy pletykált, a fatérnak vértolulása lett. A mutér főzőkanállal úgy elverte a száját, hogy fölhólyagosodott, három napig enni sem tudott. Rájött, hogy Verőék attól félnek, az éjszakai szállításokat is elpletykálja.

Aztán disznóölés következett. Csöre tartotta a tálat a vérnek. Sajnálta ugyan a jószágot, de amikor a véres ingét tisztára cserélhette, örömmel gondolt arra, hogy itt legalább inge van. Belet tisztított, tüzet rakott, lélegzeni se volt ideje, annyi munka adódott. este borért szalasztották a kocsmába egy tízliteres demizsonnal.

A patika előtt fiatal pár állította meg, kérdezgették, hogy kicsoda ő, és a férfi a kezébe nyomott egy ötpengőst. Árvácska csak röviden felelgetett, amiből kiderült, hogy nincsenek szülei, az édesanyját soha nem is látta. Segítettek vinni neki a demizsont. Otthon a kislány odaadta a mutérnak a pénzt, és egy porcelántálba hurkát, kolbászt kapott vacsorára. Hangosan nevetett örömében, hogy végre jóllakhat.

Éjszaka az édesanyjáról álmodott. Hasonlított ahhoz a nőhöz, akit előző este látott. Másnap híre ment a faluban, hogy egy fiatal párt találtak a kiserdőnél, öngyilkosok lettek. Ettől kezdve egyre gyakrabban gondolkozott édesanyjáról. Már kedvesapja sincs, Szennyesné sincs, mert csendőrök jöttek, kihallgatták, és azután kiásták az öregembert, akit megmérgezett az asszony: fel fogják akasztani.

Elérkezett a karácsony. Árvácska még sohasem látott karácsonyfát, izgatottan várta az ünnepet. Megint sok munka akadt. Diti is állandóan bántotta. Már sötét este volt, amikor a fatér borért szalasztotta. Egyedül kellett cipelnie a tízliteres demizsont és egy másfél literes üveget. Messze ment, azt se tudta, pontosan hova. Két kutya rontott rá a sötétben, még szerencse, hogy akadt egy ismerős férfi, aki megszánta és segített hazavinnie a bort.

Kiküldték az udvarra, hogy várjon: a kis kamrában imádkozott égő gyertya mellett édesanyjához. Aztán beeresztették, hogy lefeküdjön. De hozzá még nem jött a Jézuska. Kinevették, és a végén szánalomból a mutér egy szaloncukrot akasztott le a fáról.

-      No, nesze, neked ezt küldte a Jézuska.

A kislány szíve megtelt hálával. Kiküldték a megterített asztal mellől, hogy járja háromszor körül a kutat, akkor teljesül a kívánsága. Árvácska szót fogadott. Azt hitte, édesanyja már meg is jelent a nagy fényességben, s a ház ereszét látta, hogy csak úgy lobog és ragyog, mint az igazi karácsonyfa, és szikrázik is. Odabent mondani akarta, hogy nagy fényesség van a házon, de azt hitték, csak álmodott a csillagok alatt. Akkor már a kamra lángokban állt.

Éjjel megindult a hóesés, a fekete karácsony fehérre változott.

Három nap múlva már mind kialudt a tüzes gerenda, s vastagon lepte a hó a törmeléket. Minden békés lett, a nyelvekből üszök lett, s a sértegetésekből füst és pára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5