2013. november 29., péntek

Számomra ismeretlen szerző: Az erdő tündére


Valamikor régen, mikor még én is mesét hallgató, szájtátó kis fiucska voltam, egy csendes téli estén kis testvéreimmel együtt a mi drága jó mesemondó édesanyánkhoz és ugy kértük, meséljen nekünk valami szépet. Édesanyánk kitekintett házunk ablakán, nézve az előttünk elterülő, havas tájakat, az erdélyi havasokat, a zuzmarás fenyőerdőket és az ő mindig szomoru hangján igy szólott mihozzánk:

-          Gyerekek, nézzétek csak azt az erdőt, annak az erdőnek a közepén van egy virágokkal tarkitott tisztás és ott állt egy kis házikó. A kis házikónak lakója is volt, egy szegény özvegy asszony két gyermekével. Egyiket Pistinek, másikat Lalikának hivták.

Édesanyjuk lejárt hozzánk dolgozni, s ezalatt a kis Lalika kitakaritotta a kis házat, rendbe hozta szépen, hogy édesanyjuk mindent tisztán találjon, ha hazajön: azután pedig kis öccsével, Pistikével játszott egész nap az erdőben. Estére megfőzték szegényes, de jóizü vacsorájukat és kimentek az erdő szélére várni édesanyjukat, akivel együtt jöttek haza s boldogan megvacsoráztak. Vacsora után kiültek a kis ház elé, s édesanyjuk – ép ugy, mint most én tinektek, - elkezdett mesélni az erdő tündéréről és a gonosz kis manókról. Igy telt egyik nap a másik után a kis család életében, boldog, csendes megelégedésben.

Egyik verőfényes, virágillattól terhes napon, mikor a gyerekek a jószagu pázsiton játszadoztak, Pistike egy nagy csoport embert vett észre, amint az ő kis házukhoz közeledtek. Odaszaladtak a kis Lalikával, de kiváncsiságukat a legnagyobb rémület váltotta fel, mert édes jó anyjukat hozták a jó emberek haza nagybetegen. Lalika megrémülve kérdezte őket, hogy mi történt édesanyjukkal, mire az egyik ember igy szólott:

-          Jaj! Ne is kérdezd, gyermekem. Csak szerencsétlenség történt édesanyátokkal, mikor az utcán a tulsó oldalra akart átmenni, egy kocsi elütötte és eltörött a lába, sőt még agyrázkódást is szenvedett, nem is biztos, hogy életben fog maradni.

Zokogva borultak a gyerekek édesanyjukra és ugy könyörögtek hozzá, hogy ne haljon meg, hiszen ők olyan nagyon szeretik. Eljött az este, a kis Lalika lefektette öcsikéjét és azután odaült beteg édesanyja ágya mellé, hogy kéznél legyen, ha valami kivánsága volna a betegnek. Amint ott virraszt beteg édesanyja ágya mellett, egyszerre csak megzörren az ablak, egy csodálatos szépségü, aranyhaju nő jelenik meg Lalika előtt és ezüstcsengésü hangján igy szól a kis fiuhoz:

-          Ne félj, én az erdő tündére vagyok, hallottam édesanyátok szerencsétlenségéről s azért jöttem, hogy segitsek rajtatok. Tudom, hogy mindig jók voltatok, szerettétek édesanyátokat és azt hiszem, engedelmeskedni fogtok nekem. Ha azt akarjátok, hogy meggyógyuljon édesanyátok, akkor a kis Pistike reggel négy órakor elindul az erdő közepén levő forráshoz. A forrás mellett talál egy arany kancsót, azt megmeriti a forrás vizével és haza hozza: ezzel a vizzel mossátok meg édesanyátokat a fejétől a lábáig s akkor jobban lesz, de csak ugy, ha öcsikéd az egész uton nem eszik semmit és nem pihen le, ha fáradt.

-          De jó tündér – szólt Lalika -, ha Pistike nem akar elmenni, ugy-e akkor elmehetek én a vizért?!

-          Nem – válaszolta a tündér - , nem mehetsz el, mert akkor édesanyád ápolás nélkül maradna, de különben is, ha Pistike ellenkezne, akkor nem szereti az édesanyját és akkor nem érdemlitek meg, hogy jobban legyen anyátok. Az Isten áldjon meg benneteket és teljesitsétek amit mondtam, mert akkor egész biztosan meggyógyul a beteg -, szólt és eltünt a tündér, pedig Lalika még meg akarta köszönni a jóságát.

Másnap reggel négy órakor elindult Pistike. A tüske megsebezte a lábát, a szomjuság gyötörte egész tetstét, az éhség kinoza, de azért édesanyjára gondolva, összeszoritotta kicsi száját dacosan és ment tovább. Végre odaért a forráshoz, ott megtalálta az aranykorsót, boldogan meritette tele az élet vizével és rohant hazafelé: nem érzett már sem éhséget, sem szomjuságot, sem fáradságot, csak egy gondolat vezette, hogy minél hamarább odahaza lehessen és édesanyján segithessen. Testvére már türelmetlenül várta, mikor meglátta, eléje szaladt és elvette tőle a kancsót. Gyorsan megmosta vele édesanyját, ki láthatóan jobban lett és megszólalva, első szavával a kis Pistikét kereste. Lalika kiszaladt, hogy behivja öcsikéjét és kétségbeesve látta, hogy Pistike ájultan fekszik a földön a ház előtt. Amint élesztgetni kezdte kis testvérét, egyszerre csak mellette termett teljesen meggyógyulva édesanyjuk is, és együtt próbálták Pistikét feléleszteni. Pistike felnyitotta szemét:

-          Hol vagyok? – kérdezte.

-          Itt vagy kisfiam, édesanyád szerető karjaiban. A ti szeretetetek mentett meg a haláltól, és az erdő tündérének jósága, aki mindig itt van velünk, s ha jók lesztek, mint eddig voltatok, akkor mindig segitségünkre fog lenni, - fejezte be áldott lelkü édesanyánk a mesét.

Én elmondtam nektek gyerekek, ugy, ahogy én hallottam, s ne felejtsétek el, hogy az erdő tündére, aki tulajdonképpen a Jóság, ott van mindannyiunknak a szivében és csak az alkalomra vár, hogy mi is megmutathassuk édes, jó szüleink, embertársaink iránti nagy-nagy szeretetünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5