2014. június 30., hétfő

Orosz népmonda: Monda a tímárról



Vologyimer hadba vonult a horvátok ellen. Amikor visszatért a háborúból, megjelentek a besenyők a Szula túlsó partján. Vologyimer elibük ment, és a révnél találkozott velük. Az oroszok ezen a parton álltak fel, a besenyők a túlsón, ezek nem mertek a túlsó, s azok az innenső partra átkelni. A besenyő fejedelem a folyóparthoz jött, Vologyimer nevét kiáltotta, s azt mondta neki:

- Mérkőzzön meg egy-egy vitézünk. Ha a te vitézed földre teríti az enyémet, három évig nem viselünk háborút, ha azonban a mi vitézünk dönti le a tieteket, három évig hadakozunk. - Ezzel elváltak.

Mikor Vologyimer a táborba visszatért, hírnököt küldött szét ezzel az üzenettel:

- Van-e a táborban olyan ember, aki kiállna a besenyő vitézzel?

De senki sem jelentkezett.

Másnap jöttek a besenyők és magukkal hozták a vitézüket, de az orosz harcosok közül nem állt ki senki. Nagyon bántotta ez Vologyimert: ezért újból küldöncöket indított a táborba. Ekkor előállt egy öregember, és ezt mondta a fejedelemnek:

- Négy fiamat én már elhoztam a táborodba, de a legkisebb még otthon van. Gyermekkorától fogva nem akadt ember, aki őt földhöz teremtette volna. Egyszer, amikor együtt cserzettünk, én odanyújtottam neki a cserzett bőrt, hát ő megharagudott rám, és dühében kézzel tépte ketté az állat hasáról való bőrt.

Amikor a fejedelem ezt meghallotta, megörült, és a fiúért küldött. Hozzávezették. A fejedelem elmondta neki, mit kell tennie.

Másnap reggel jöttek a besenyők, és kérkedni kezdtek.

Vologyimer éjszaka megparancsolta, hogy az ő vitéze is öltözzék fegyverbe. Reggel már fegyveresen vonultak ki mind a ketten. A besenyők vitéze igen magas és félelmetes volt. Amikor Vologyimer is előreküldte a maga vitézét, és a besenyő meglátta őt, kinevette, mert az orosz legény csak közepes magasságúra nőtt. A két sereg közt lépegetve magához engedte, összekapaszkodtak. Erősen megmarkolták egymást, és Vologyimer vitéze karjával halálra szorította a besenyőt, aztán a földhöz vágta.

A besenyők nagy lármával futásnak eredtek, az oroszok utánuk, aprítva és űzve őket. Vologyimer nagyon örült. Város alapított annál a révnél, ahol a viadal volt, és Perejaszlavnak nevezte el, mert az ifjú vitéz neve Perejaszlav tímár volt. Nagy emberré tette őt is, meg az apját is. Aztán győzelemmel és nagy dicsőséggel tért vissza Kijevbe.

/Ford.: Trócsányi Zoltán/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5