2014. február 10., hétfő

Lengyel monda: A sasfészek



Hosszú hónapok teltek már el azóta, hogy a testvér szláv törzsek elhagyták ősi földjüket, hogy maguk és jószágaik számára új szálláshelyet keressenek. Sokan voltak. A sereg élén, íjjal, kelevézzel, bivalybőr borítású kerek pajzzsal felfegyverkezve, vadprémekbe öltözött vitézek lovagoltak. Kurta vaskardjuk övükbe dugva csillogott. Ponyvával borított ökrös fogatok szállították utánuk a fehérnépet, a gyerekeket és az öregeket, no meg a háztartás kellékeit s az élelmet. Ezek mögött a málhás lovak csapata, a marhacsordák, a birkanyájak poroszkáltak. Gyalogos íjászok és lándzsások osztaga zárta a menetet. A vándorló törzseket kétfelől hasonló őrség vigyázta.

És így vonultak tovább nap nap után, feltartózhatatlanul, mint a hangyák serege, fejszével törtek utat maguknak a vadonban, és gázlót találtak az útjukba akadó folyókon. Télen hóförgeteg dermesztette, tavasszal zápor verte őket, most meg a hév júliusi nap égető sugarai sütötték soraikat.

A lovasok serege élén a törzsek vezérei haladtak, három édestestvér, Lech, Cseh és Rusz. Bár mind délceg a maga módján, színre, természetre mégis különbözőek: Lech nyílt és derűs kedélyű, Rusz hallgatag és zárkózott, Cseh nyughatatlan, élénk, mozgékony.

Déltájt a had egy kisebb folyón kelt át, melynek ezüstös szalagja a fák között jobbról-balról átcsillanó tavacskákat fűzte egyetlen láncolatba. Az erdő mind ritkásabbá vált, s végül oly hirtelen ért véget, mintha fejszével vágták volna el.

Tágas, szép völgy tárult a vándorok szeme elé. A távolban apró tavacskákkal övezett halmok emelkedtek. Terebélyes, vén tölgyfa állott a legmagasabbikon. Lechnek még a szeme is nevetett a szelíd vidék láttán. Önkéntelenül megrántotta a gyeplőt.

És láss csudát, egy ezüstös tollú madár, zsákmányát karma közt tartó hatalmas fehér sas vágott fel az égre, s az előttük elterülő tavat átrepülve kört írt le a dombtetőn álló magányos tölgy körül, majd leszállt a fa ormára, ahol fiókái vidám rikoltozással üdvözölték. Rusz az íjához kapott, és megsarkantyúzta a lovát. Lech azonban szelíden megfogta a kantárszárat.

- Várt csak, testvérem! Lásd, maga a legfőbb istenség, a villámok ura, a világlátó Swiatowid nyilvánvaló jelet küldött nekünk. Ezt a fehér sast népem címeréül rendeli, a tölgyfa mellett pedig fejedelmi váramat fogom felépíteni, amelyet a sasfészekről Gnieznónak nevezek el.

A vitézek és főemberek egyetértésük jeléül háromszoros hurrát kiáltottak, Rusz, a fejedelmi fivér azonban sólyomszemöldökét összevonva rövid gondolkodás után így szólt:

- Szép ez a völgy, de mi olyan sokan vagyunk, mint a homokszemek a tóban, ez a föld nem tart el valamennyiünket.

Gyűlésbe hívták ezért a vitézeket és a nemzetségfőket, és ott egyetértésben úgy határoztak, hogy Lech itt marad minden népével egyetemben, Cseh és Rusz pedig vándorolnak tovább, hogy törzsüknek más szálláshelyet keressenek. Másnap búcsút vettek egymástól, Cseh és Rusz nyeregbe szállt, s harcosaival továbbindult.

A környező vadonban pediglen Lech fejedelem parancsára reggeltől napszálltáig csattogott a fejsze, és a dombra, ahol a sas fészke volt, hatökrös fogatok hordták a hatalmas tölgyeket, a sudár, gyantaillatú fenyőket, a szálas, kemény bükkfát. És még mielőtt az ősz aranyba vonta volna körös-körül a rengeteget, Gniezno, a fejedelmi vár ott állott már a legmagasabb dombtetőn.

A fehér sas pedig, mintha megérezte volna, hogy ez a nép szent madárként tiszteli, zavartalanul nevelgette fiókáit, míg szárnyra nem kaptak.

/Ford.: Csordás Gábor/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5