2014. május 13., kedd

Turoldus: Artur király és Lancelot lovag története


Ginevra

Történt egyszer, hogy a legyőzött főurak egyikét, Leodográn herceget Artur király a béke megünneplésére az udvarába hívta. A gazdagon terített asztalnál a király jobbján Leodográn ült, balján pedig a herceg leánya, a gyönyörűséges Ginevra. Ritkán látott a királyi udvar pompásabb teremtést Leodográn lányánál. Nem csupán szépséges arcával, karcsú termetével ébresztett csodálatot, hanem éles szellemével, nemes jellemével és páratlanul gazdag ismereteivel is. Artur kábultan hallgatta a hercegkisasszony kellemes beszédét, és úgy érezte, hogy szívébe minden eddiginél hatalmasabb érzés költözött.

Az ünnepségek végén Artur király felkereste Leodográn herceget, és így szólt:

- Nemes herceg! Tanácsadóim már régóta emlegetik, hogy ideje lenne megházasodnom. Leányod, a varázslatos Ginevra meghódította lelkemet. Mivel pecsételhetnénk meg jobban a békét, minthogy lányodat adod feleségül?

Leodográn boldogan ölelte magához a királyt, és így felelt:

- Életem legboldogabb perce! Legyen lányom hozománya a híres Kerekasztal, melyet dicső atyádtól, Utertől örököltem. Az asztal körül százötven bátor lovag foglalhat helyet, s a legnagyobb földi kitüntetés az, ha valaki elnyeri a Kerekasztal lovagjának büszke címét.

Nagy pompával ülték meg Artur király és Ginevra hercegnő lakodalmát. Az ünnepségre eljött Merlin, a varázsló is, és a Kerekasztal valamennyi lovagja. A csodálatos asztal körül a föld legderekabb vitézei ültek, csupán egyetlen hely maradt üresen. Artur Merlinhez fordult:

- Szólj, varázsló, miért maradt betöltetlen ez a hely?

- Ez a hely, királyom, a Veszedelmes Szék. Csak az a lovag foglalhatja el, akinek tiszta szívéhez és bátor lelkéhez nincs hasonló a föld kerekén.


A Kerekasztal lovagjai bajvívó tornára gyülekeztek Artur király udvarába. A kitűnők közül is kivált a Tavi Lancelot, a Kerekasztal messze földön híres lovagja. Tavi Lancelot vidám, tiszta szívű vitéz volt, életét csupán egyetlen felhő árnyékolta: reménytelenül és boldogtalanul szerette királynéját, Ginevrát. Ginevra is kedvelte a kiváló leventét, de szemérme tiltotta, hogy közeledni engedje magához. Midőn a torna befejeződött, Lancelot lovag kalandozásra indult. Lassan ügetett az árnyas erdei ösvényen, amikor egyszerre egy ifjú leány szólította meg:

- Segíts rajtam, Lancelot lovag! Bátyám, Logres harcban legyőzte Gilbertet, a fattyút. Gilbert e kastély ura volt, felesége veszélyes boszorkány hírében áll. A boszorkány elátkozta testvéremet, s addig nem szabadul az átok alól, amíg egy lovag el nem hozza a Szörnyek Kápolnájából a szent kardot és a bűvös kötszert, amellyel sebét bekötözhetjük.

- Jól ismerem bátyádat - felelte Lancelot -, ő is egyike a Kerekasztal dicső vitézeinek. Várj reám, elhozom a kardot és a kötszert.

A Szörnyek Kápolnája egy temető mélyén rejtőzött. Bejáratát száz felfegyverzett, talpig páncélba öltözött óriás állta el. Lancelot habozás nélkül kardot rántott, s az óriások közé ugratott. És íme, azok utat engedtek a bátor lovagnak. A kápolna kövén fehér gyolcsba burkolt holttest feküdt, mellette ragyogó ékkövekkel kirakott kard. Lancelot felkapta a kardot, lehasított egy darabot a hófehér lepelből, és elindult a kijárat felé. Az óriások rettentő hangon rivalltak a vitézre:

- Hajítsd el a kardot, Lancelot, különben halál fia vagy!

- Vegyétek el, ha tudjátok - kiáltotta Lancelot, majd lovára kapott, és egy szempillantás alatt eltűnt a meglepett óriások szeme elől. A temető kapujában egy lányka szólította meg:

- Hagyd itt e kardot, Lancelot lovag, mert rút halál vár reád.

- Nem félek a haláltól! - felelte Lancelot. - A lovag kötelessége, hogy segítse a gyengéket és elesetteket. E kard s e vászon egy sebesült életét menti meg. Semmi áron nem válok meg tőlük.

- Szerencséd van, lovag, hogy nem dobtad el a kardot. Ha elhajítod, soha többé nem láthattad volna Ginevra királynét. Nem bánom, őrizd meg a fegyvert, de csókolj meg, csak egyetlenegyszer.

- Ne vedd rossznéven, szépséges lányka, nem csókollak meg. A szívem örök rabságban van.

- Szerencséd van, lovag. Ha megcsókolsz, vége az életednek. Most mát bevallhatom: hét esztendő óta reménytelenül szeretlek. Tudom, szíved Ginevra királynőé. Csapdába akartalak csalni, azt reméltem, hogy a te holttestedet is ott őrizhetem a Szörnyek Kápolnájában. De kiállottad a próbát, mehetsz utadra. Számomra pedig nem marad más, csak a halál.

Lancelot lovag sietve vágtatott Logres húgához. A leány elvezette haldokló bátyához. Lancelot bekötözte a vitéz sebét a Szörnyek Kápolnájából hozott hófehér gyolccsal, majd megérintette homlokát a szent kard hegyével. S a sebesült nyomban visszanyerte erejét, halvány arcába visszatért az élet színe, és felszabadult a rettentő átok alól.

/Ford.: Román József/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5